Semjén: aki magyar állampolgár, az választhat és választható

Aki magyar állampolgár annak sem a választójogát, sem választhatóságát nem lehet kétségbe vonni – szögezte le a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggésben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a HírTv Kontraszt című műsorában vasárnap este. A KDNP elnöke közölte azt is, hogy nem tartja indokoltnak csökkenteni az alkotmányozás időkeretét, azért mert az MSZP és az LMP nem vesz részt benne.

A kormányfő kereszténydemokrata-helyettese Szili Katalin (független) kétkamarás parlamentről szóló javaslatáról, illetve annak lehetőségéről, hogy ott megvalósulhatna a határon túli magyarok képviselete, azt mondta: a KDNP-től nem áll távol a kétkamarás parlament gondolata, de ez a magyar politikai berendezkedéstől idegen. A kérdés a frakciószövetségben eldőlt, egykamarás parlament lesz, ez felel meg a magyar politikai berendezkedésnek – mondta.

Ha volna is felsőház, ez nem oldaná meg a határon túli magyarság érdekérvényesítésének problémáját – fogalmazott, hozzátéve: a határon túli magyarságnak akkor van garanciája arra, hogy a mindenkori kormány megkerülhetetlenül figyelembe veszi az ő szempontjait, ha szavazataikkal ezt ki tudják kényszeríteni. Ez akkor lehetséges, ha a parlamenti választásokon részt vehetnek – mondta.

Rámutatott: az egyéni választókörzetekben nyilvánvalóan az szavazhat, akinek lakcímkártyája az adott helyre szól, de a pártlistákra történő szavazást nem indokolt helyhez kötni.

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva nem tartotta indokoltnak az alkotmányozásra szánt öthetes időkeretet azért csökkenteni, mert az MSZP és az LMP nem vesz részt a folyamatban.

„Az MSZP és az LMP elárulta saját szavazóit” – fogalmazott, megjegyezve: velük szemben inkorrektek. Az MSZP-re és az LMP-re szavazóik azért voksoltak, hogy értékrendjük megjelenjen az Országgyűlés munkájában, így az alkotmányban is.

„Mostantól kezdve az a felelősség is rajtunk van, hogy a mi értékrendünkön kívül a szociáldemokrata szempontokat is megjelenítsük” az új alaptörvényben – emelte ki a kormányfő helyettese. Az ennek módjára vonatkozó felvetésre azt mondta: soha nem látott széles körben kérdezték meg a magyar embereket arról, hogy mi a véleményük, és a beérkező javaslatokat beépítik az új alkotmányba.

Forrás: erdély.ma

Szólj hozzá!