A szülők forradalma

A Fideszes fülkeforradalom felfalja saját gyermekeit! A gyermekszegénységet tudatosan növelő adópolitikai lépések után most –Fideszes kifejezéssel élve – az iskolarombolás van soron. Nem erről volt szó! Ma egy új forradalom van készülőben: a közmunkájuktól és rokkant-nyugdíjuktól megfosztottak, a megalázott rendvédelmi, egészségügyi dolgozók – és a szülők forradalma. Az LMP javaslata: hozzák létre a Nemzeti Iskolamentő Alapot.

Hónapok óta tanulók, szülők és pedagógusok ezrei tiltakoznak országszerte a Fideszes iskolarombolás ellen. Szombaton Budapesten tüntetettek a kaposvári és bonyhádi, a kistarcsai, érdi, esztergomi, és székesfehérvári szülők, együtt a budapesti Janikovszky, Lakatos Menyhért és Kormos István iskola tanulóival és pedagógusaival.

Az önkormányzati autonómia nem jelentheti azt, hogy törvény-, sőt alkotmánysértő döntések születnek. Esztergom, a mártír város történetéből világosan kiderül, hogy mire is számíthat az ország a Fidesztől. Az iskolabezárással is járó ún. reorganizációs tervről a Fideszes képviselők egy olyan testületi ülésen döntöttek, amely még a megyei kormányhivatal szerint is törvény-, sőt: alkotmánysértő módon zajlott. És mégis végre akarják hajtani! A Fidesznek a törvény- és alkotmánysértés sem nagy ár, ha iskolákat, játszóházakat akarnak bezárni.

De ugyanígy jogszabálysértő döntéseket hoztak a Fideszes-többségű testületek Bonyhádon, Kaposváron, különböző budapesti kerületekben s másutt is. A Fideszes iskolarombolók nem tartják be az átszervezéssel kapcsolatos szabályokat: nem kérik ki az érintettek véleményét, egy-két héttel a döntés előtt módosítják közoktatás-fejlesztési tervüket, nem készül külső szakértői vélemény az átszervezésről.

Nem erről volt szó!

Ami pedig a csökkenő gyerekszámot illeti: a tiltakozó intézmények nagy többségénél szó sincs ilyesmiről. De még ha csökken is a gyerekszám egy-településen: miért a teljes létszámmal működő intézményeket zárják be, s miért nem jut idejük meghallgatni az érdekelteket, megfontolni a döntést? Rogán Antal képviselőtársunk, V. kerületi polgármester nem is fogadta a Kormos iskolai szülőket! Nesze neked nemzeti konzultáció!

Az Orbán-kormány és a Fidesz morális megsemmisüléséhez elég volt egy év.

A Fidesz-kormány cserbenhagyta az iskolafenntartó önkormányzatokat, tovább csökkentették a rendelkezésükre álló, már korábban is elégtelen forrásokat; sokan kényszerhelyzetbe kerültek. Épp ezért az LMP a mai napon országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be. E szerint az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy hozza létre a Nemzeti Iskolamentő Alapot. Az Alapból vissza nem térítendő támogatás járna azon önkormányzatok részére, amelyek 2011. május 15-ig kezdeményezték egyes oktatási intézményeik bezárását, összevonását, átszervezését vagy más fenntartónak való átadását, de vállalják, hogy ezen döntésüket felfüggesztik. Egy szóval országos önkéntes iskolabezárási moratóriumra hívunk fel! Az iskolabezárások kormányát pedig kérjük, hogy haladéktalanul hozza létre a fent ismertetett krízisalapot. Ezután az év végéig teremtsenek meg egy igazságos és kiszámítható oktatásfinanszírozási rendszert – hogy semelyik település ne kényszerüljön a gyerekek, szülők, választók akarata ellenére megválni jól és nagy kihasználtsággal működő iskolájától.

Ne hagyják cserben az gyerekeket! Máskülönben az Orbán-kormányt a szülők forradalma fogja elsöpörni!

Írta az LMP sajtóközleményében.

Forrás: lehetmas.hu

1 comment for “A szülők forradalma

  1. kepi
    2011. május 20. péntek at 10:54

    Nekem már akkor kezdtek erős balsejtelmeim lenni, amikor az “Oszt jó napot!” mondat elhangzott. Már akkor éreztem, hogy hatalomra kerülésükkel itt bizony diktatúra lesz.
    Ezek után már nem nagyon mertem komolyan gondolni a Nemzeti Konzultációt sem.
    A Média Törvény erre aztán még rátett egy lapáttal, aztán jött az ál-kérdőív az Alaptörvényről, és most a vonalkódos -ellenvélemény megfogalmazására nem igazán alkalmas- szociális kérdőív, annak minden nyavalyájával, a nyögve-nyelősen megmagyarázható (szerintem magyarázhatatlan) vonalkódjával.
    Én már éltem a ’60-as, ’70-es évek világát, s ha jól emlékszem sokan berzenkedtek már akkor a személyi szám bevezetése ellen, amit később alkotmány ellenesnek nyilvánítottak, ám a mai napig használatban van.
    Nem tehetek róla, valahogy erre emlékeztet ez az egész.
    Úgy érzem, hogy ez a kérdőív nagyon átlátszó módon egyetlen dologra jó: kiszűrni és meghatározni a szimpatizánsokat és az ellenségeket.
    Igen, ellenségeket!
    Mert én úgy látom, tapasztalom, hogy aki nem tapsol hangosan a kormány intézkedéseinek, ötleteinek, az már nem ellenfél, hanem ellenség; eltiporni, kiirtani való fekély szeretett hazánk lelkén, testén.
    Hogy ezt hol, hogyan tapasztalom?
    Nagyon egyszerű: egy-egy kormánypárti szimpátiával rendelkező ember hozzászólásában itt-ott megtett ellenvéleményeimre.
    Nem vitatkozik, nem érvel, támad, megbélyegez, mehetek a “lecsóba”, senki vagyok.
    Ha valami, hát ennek a gondolkodásmódnak kialakítása, meghonosítása a legnagyobb bűne a kormányzó pártnak! Éppen úgy, ahogy a szocializmusnak sem ellenfelei voltak, hanem ellenségei!
    És bennem feltámadtak a régi félelmek, a görcsök.
    Mert igencsak nagy a hasonlóság a kádári puha diktatúrával!
    Akkor is egy párt határozta meg az ország sorsát, jelenét, jövőjét, és most is egyetlen párt (hiába bújik szövetség mögé, mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a csak nevében létező KDNP a statiszta szerepet tölti be) diktátuma szerint kell haladnia az eseményeknek.
    Hogy az akkori világ mennyiben volt másabb -nota bene jobb!-? Hogy akkor a pártnak volt egy párt határozata, amit a vezető testülete készített, terjesztett elő, a mostani egypárt-uralomban pedig egy-egy ember hajtja végre azokat a parancsokat, amiket a miniszterelnök-pártelnök kimond, függetlenül attól, hogy az éppen jó, vagy rossz az ország lakósságának nagy részére! (pl. 16%-os egykulcsos adó, aminek jóságáról és betartásáról “meggyőző bizottság” hivatott intézkedni!)

Szólj hozzá!