Üzletben árulják a „házipálinkát”

A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsökből évente 50 liter mennyiségig jövedéki adó megfizetése nélkül párlat kerüljön előállítására, akár otthoni körülmények között, akár szeszfőzdében, azonban ezek a termékek saját fogyasztásra készíthetők és nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei megvizsgálták, hogy e joggal és kedvezménnyel követnek-e el visszaéléseket és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezek fényében 2011 márciusa és májusa között a szokásos ellenőrzéseken felül speciális ellenőrzéseket is végeztek a pénzügyőrök elsősorban a vendéglátóhelyeken, de a különböző vásárokon, valamint piacokon is vizsgálódtak.

Fő céljuk az adózatlan párlatok kereskedelemből történő kiszorítása volt. Az összesen több mint 5000 ellenőrzés mintegy 11%-ában tapasztaltak jogsértést és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le.

A feltárt 584 jogsértés között akadt más is. Lefoglaltak például engedély nélkül előállított pálinkafőző készüléket és sok esetben jártak el adminisztratív mulasztások miatt is.

A felderített párlat mennyiség, valamint a nagyszámú jogsértés indokolttá teszi, hogy a célzott ellenőrzések tovább folytatódjanak.

Forrás: Objektív hírügynökség

Szólj hozzá!