Új üzem épül Karcagon elektronikai hulladékok szétszerelésére és újrahasznosítására

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a luxemburgi többségi tulajdonban lévő SDK Hungarn Kft. beruházását, melynek köszönhetően új, elektronikai hulladékok szétszerelésére és újrahasznosítására szakosodott üzem épül Karcagon.

A Karcagi Ipari Parkban, 5 hektáros területen felépülő új üzemben elektromos és elektronikus háztartási hulladékok, hűtőgépek integrált feldolgozására nyílik lehetőség a legkorszerűbb feltételek és a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartása mellett.

A létesítmény 150 embernek teremt munkalehetőséget a városban.

Fazekas Sándor a támogatói nyilatkozat aláírásánál hangsúlyozta, hogy a tárca segít minden olyan kezdeményezést, amely a legjobb gyakorlatok és a legjobb technológia átvételével elősegíti a környezet megóvását, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Jelenleg jóval több erőforrást használunk, mint amennyit a fenntarthatóság megenged. Ha az erőforrások kimerülnek, a gazdaság komoly veszélybe kerülhet, ezért is fontos, hogy az elektronikai hulladékokból kinyerjük az értékes nyersanyagokat és újrafelhasználjuk.

Hans Peter Walter az SDK Hungarn Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a legkorszerűbb luxemburgi modellt honosítják meg hazánkban, amit az Európai Unió környezetvédelmi testületei is támogatnak. A tervek szerint az üzem alapkövét 2012 júniusában lerakják, és 2013 második negyedévében megkezdik a termelést.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Bizottságának alelnöke, Jártas Antal, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügydöntő felügyelő bizottságának elnöke, Dobos László, Karcag város polgármestere és Varga Nándor, a Karcagi Ipari park ügyvezető igazgatója.

 

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Szólj hozzá!