Nyolc éremmel zárta a magyar csapat a vívó Világkupát

A londoni paralimpia utolsó kvalifikációs állomásán, a malchowi vívó Világkupán versenyzőink nyolc érmet gyűjtöttek. Szekeres Pál aranyat, a női párbajtőrcsapat ezüstöt, Pálfi Judit és Dani Gyöngyi egy-egy bronzérmet, míg Krajnyák Zsuzsanna rögtön kettőt tűzött a csokorba.

„Maximálisan elégedett vagyok a szereplésünkkel. Malchow volt az utolsó kvalifikációs állomás London előtt, ez meg is látszott a mezőny erősségén, egy-két kivételtől eltekintve a világ legjobbjai közül mindenki eljött” – értékelte Kovács Iván szövetség kapitány a vivók teljesítményét a Magyar Paralimpiai Bizottságnak.

Összesen kilenc versenyző utazott a németországi Malchowba. A férfiaktól Horváth Gábor, Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd (A kategória) és Szekeres Pál (B kategória), míg a nőktől Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna (A kategória), Dani Gyöngyi és Pálfi Judit (B kategória).

Az első napon Krajnyák és Dani szerzett érmet párbajtőrben. Krajnyák a selejtezőket 3-1-es mérleggel hagyta maga mögött. A kieséses rendszerben parádés győzelmekkel haladt, ám a döntőbe jutásért vívott harcban 15-10-re ellenfele, a kínai Wu Bai Li nyerte a csörét.
Dani 2-2-es mérleggel lépett be a táblára, hasonlóan jól haladt mint honfitársa, olyannyira, hogy a döntőbe jutásért szintén 15-10-es eredménnyel kapott ki thaiföldi ellenfelétől. Ezen a napon a férfi kardozók is összemérték tudásukat, de magyar versenyző nem indult ebben a fegyvernemben.

A második nap is érmekkel gazdagodtunk, Krajnyák és Pálfi révén. A selejtezőben ezúttal mind a négy mérkőzését megnyerte Krajnyák, viszont az elődöntőben ismét alul maradt, kínai ellenfele 15-13-ra verte meg egy kiélezett mérkőzésen. Ugyanebben a kategóriában Juhász Veronika a 6. helyen zárta a napot.

Férfi párbajtőrözőink a selejtezőket magabiztosan teljesítették, viszont az elődöntőig egyikőjük sem jutott el. Osváth a 8. helyen zárta a tornát, eközben a nyolcaddöntőben a 12. helyen végző Mátét is legyőzte. Juhász a 16. helyen végzett.

Az utolsó napon arany és ezüst éremmel ajándékozták meg a szurkolókat a magyar versenyzők. A tőrözőknél Szekeres Pál négy győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább a selejtezőből, a folytatásban pedig megállíthatatlannak bizonyult. Először amerikai ellenfelét ütötte ki 15-7-re, majd a negyeddöntőben 15-13-ra győzte le francia riválisát, az elődöntőben elsöprő 15-3-as mérkőzéssel búcsúztatta olasz ellenfelét. A döntőben az aranyéremtől egy karnyújtásnyira 15-11-re győzte le ukrán ellenfelét.

„A paralimpián a sorsolást az aktuális világranglista alapján készítik el. Ezért nagyon fontos, hogy a londoni játékok előtt minden viadalon a lehető legjobb eredményt érjük el” – összegzett a szövetségi kapitány, aki szerint a paralimpián mindenki elégedett lenne, ha ilyen mérleggel zárna a magyar csapat.

Forrás: Közelkép Hírügynökség

Szólj hozzá!