„Aki életét adta értünk”

Hitünk legnagyobb misztériuma Jézus húsvéti műve. Erre az ünnepre 40 napig készülünk, de ünnepeljük minden vasárnap is. Jézus kérése szent parancs nekünk, hogyan kell e nagyböjtben imádkoznunk, böjtölnünk és az irgalmas szeretetet gyakorolnunk (vö. Mt 6,8). Csak ezen az úton juthatunk el az ünnep magaslatára, örömébe.

Pápa urunk idei, nagyböjti üzenetében az előbb említett harmadik feltételt, a szeretet cselekedeteit különösen is ajánlotta, hiszen mindenhol a világban sok a szenvedő, szegény és beteg, akikben – tudjuk – Jézust magát látogatjuk meg, és konkrét tettekkel fejezhetjük ki szeretetünket. Ne felejtsük el, ezek  lesznek legfontosabb feltételei az Ő szép Országába való jutásnak (lásd az utolsó ítélet vizsgakérdéseit: Mt 25,31-46). Pápa urunk is ezt kérte az egész világba küldött nagyböjti üzenetében, hogy „figyeljünk egymásra, és szeretetre, jótettekre buzdítsuk egymást”, hisz felelősségünk van a felebarát (ближній, vagyis elsősorban a körülöttünk lévők) iránt! E világ betegségeinek okát már VI. Pál pápa is a testvériség hiányában állapította meg. Nekünk, Krisztus híveinek különösen bizonyítanunk kell a világ előtt, hogy Isten a szeretet, aki életét adta és adja értünk, hogy mi is feltámadjunk, s éljünk! Minden keresztény ember úgy tekintsen tehát magára, mint aki már meghalt a bűnnek, s Krisztusban új emberré lett. Életünket, sőt már szívünk vágyait se irányítsa e világ szelleme, mely kíméletlen önzésre, csak a testünk kívánságai­nak kielégítésére vezetne –, de így elfordít minket éltető, szerető Atyánktól, egymástól, sőt lelkünk legmélyebb, tiszta vágyától is. Aki hiszi, hogy Jézus feltámadt halottaiból, az tudja, hogy Ő most az Egyház titokzatos feje, s Ő azt kéri, hogy „a tagok törődjenek egymással” (1 Kor 12,25).

„Életünk ajándékba kapott értékes idejének célja, hogy Isten szeretetében fölfedezzük és véghezvigyük a jótetteket” (XVI. Benedek pápa). Tanúskodjunk tehát így helyesen Krisztus feltámadásáról, ne csak a szép húsvéti köszöntéssel! Képmutató dicsekvés volna csak a hiteddel hencegni (vö. Jak 1,22). Szent Pál a keresztény hit nagy hirdetője is megmondta, hogy a „hit a szeretet által tevékeny” (Gal 5,6).

Legyünk tehát egész életünkben egymás szolgálatára, amint Jézus, az Úr és Mester is tette. Van értelme, sőt, csak ennek van értelme, hiszen Jézus Krisztus feltámadt, és mi is feltámadunk!

Minden Olvasónak kegyelemben gazdag, szép húsvéti ünnepeket kívánok!

Majnek Antal munkácsi megyéspüspök

Szólj hozzá!