Tilos lájkolniuk az MTI-eseknek?

Az MTI vezérigazgatója körlevélben figyelmeztette a magyar állami hírügynökség munkatársait, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, például a Facebookon nem politizálhatnak. Az MTI vezetője szerint egy közszolgálati újságíró nem politizálhat nyilvános felületeken.

A hvg.hu információi szerint a kérés előzménye, hogy a távirati iroda pár munkatársa a Facebookon tett közzé politikai tartalmú megjegyzést, amit a vezérigazgató észrevett. Schmitt Pál plágiumügye miatt a témában sok MTI-s tette közzé véleményét az interneten.

Az idézett portál úgy tudja, az MTI-dolgozók szakszervezete kérte a vezérigazgatótól, hogy legyen egy pontos iránymutatás azzal kapcsolatban, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. „A Facebook valóban sok jogi kérdést vet fel. Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni. Kérdés viszont, hogy akkor a jövőben más megjegyzését is tilos-e megosztani vagy lájkolni. Mindenesetre az elmúlt 15 évben nem került még sor ilyen vezérigazgatói utasításra” – mondta a hvg.hu-nak egy ott dolgozó, neve elhallgatását kérő újságíró.

Belénessy Csaba MTI-vezérigazgatónak nem ez az első kemény döntése. Tavaly nyáron a Hírszerző írta meg, hogy maga Belénessy indított vizsgálatot az MTI-nél egy médiakonferenciáról szóló tudósítás miatt, erről a főszerkesztő is csak egy neki küldött levélből értesült. Az ügyben a főszerkesztő-helyettest felfüggesztették, a Hírszerző információi szerint azért, mert a távirati iroda belső szabályzata szerint minden, az MTI-ről magáról szóló hírt külön egyeztetni kell közlés előtt a hírcentrum felső vezetésével is. A főszerkesztő-helyettes pedig ezt elmulasztotta. Az akkori, MÚOSZ által szervezett, közmédiáról szóló konferencián moderált kritikákat fogalmaztak meg a felszólalók, erről tudósított az MTI, ráadásul úgy, hogy abban már a konferenciától eltérően az MTI-t konkrétan nem is említették meg.

2010-ben Belénessynek a Parameter.sk hírportál hangvételével is gondja akadt. Az MTI szerződést bontott a szlovákiai magyar hírportállal, mert szerintük az oldal cikkei sértik a jó ízlést. A portál kiadója szerint azért keménykedett a hírügynökség, mert publicisztikáikban gyakran kritizálják az Orbán-kormányt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pert is indított az ügyben, a budapesti bíróság azonban első fokon azt mondta ki, hogy „a Paraméter nem hibázott”. A határon túli magyar szerkesztőségnek akkor ingyen jártak a távirati iroda hírei, ezt a csomagot vonta meg az MTI.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó

Szólj hozzá!