A rokkant és az elesett emberek jogaiért tüntettek

A Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására a rokkant és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek pénteken Budapesten a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. Kocsis Tamás a Szolidaritás képviseletében petíciót nyújtott át a kormány tagjainak céljaik elérésének érdekében. 

A pénteki tüntetésen a felszólalók mintegy 400 ezer sorstársuk nevében vonultak utcára, azzal a céllal, hogy a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonják, illetve az új komplex minősítési rendszert felülvizsgálják.

„Idén tavasszal szociális szőnyegbombázás egy újabb társadalmi csoportot ért el, a rokkantakat. Védtelen, szerencsétlen sorsú emberek az újabb áldozatok, akiknek azt mondják, hogy menjenek vissza dolgozni” – fogalmazott beszédében Kalmár Szilárd, a Szolidaritás kőbányai koordintára, aki szerint a kormány szándékosan azt a látszatot kelti, hogy a rokkantak többsége hazug csaló.

„Rehabilitációs járadékon vagyok, a jövőhónapban lejár, s ha tüdőrákosokat munkaképeseknek minősítenek, akkor bizony engem is simán kidobnak majd, közben egy idegsebészeti műtét előtt állok, aminek hosszú hónapok a gyógyulási ideje! Mivel dolgozni nem fogok tudni annak okán, hogy egészséges embereknek nincs munkahely az országban, s annak okán, hogy műtét előtt állok, így nem lesz jövedelmem” – magyarázta a helyzetet saját példáján keresztül Szami Radics Béla, aki szerint a legrosszabb is megtörténhet, hajléktalanná válhat.

A tüntetésen elhangzott, hogy a rokkantak ellátására szánt keret nagy mértékű csökkentése mellett sok problémát okoz – elsősorban vidéken – az utazási kedvezmény megvonása is.

Forrás: Közelkép Hírügynökség

Szólj hozzá!