Recesszió és pénzromlás – Egyre nehezebb a megélhetés Magyarországon

Beérett Orbán Viktor és Matolcsy György elhibázott gazdaságpolitikája: recesszióban a magyar gazdaság és növekszik az infláció. A kormány gazdaságpolitikai ámokfutásának következménye, hogy egyre kevesebb árut termel a magyar gazdaság, és azokhoz is egyre drágábban juthatunk hozzá. A statisztikai hivatal jelentése szerint az elmúlt 12 hónap áremelkedése átlagosan 5,8 százalék volt. Az emberek egyre rosszabbul élnek, ezért radikális gazdasági fordulatra van szükség. 

Hiába próbálja leplezni a kormányzati sikerpropaganda, a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter unortodox gazdaságpolitikája megbukott. A válságból való kilábalás helyett egyre mélyebbre zuhan az ország. A kormánynak sikerült az elmúlt évek csökkenő inflációs trendjét is megfordítania.

A magas infláció, azaz a megélhetési költség emelkedése egyenesen következik az Orbán-kormány rossz alapelvéből, amely szerint az egykulcsos adóval növelni kell az amúgy is magas jövedelműek gazdagságát, a kieső bevételeket pedig az alacsony jövedelműeket terhelő újabb adókkal pótolják. A telefonadó, a sárgacsekk adó, vagy akár a naponta felemelt illetékek eredményezik ugyanis a növekvő árakat. A KSH szerint az adóteher növekedése nélküli infláció csupán 3,5 százalék lenne, vagyis az 5,8 százalékos mértéket egyértelműen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adóötleteléseinek tudhatjuk be.

A növekvő árak az átlagkeresetek szintjén is csökkenő reálbéreket, vagyis romló megélhetést jelentenek, és óriási terhet rónak az alacsony jövedelműekre. Az átlag alatti vagy átlagos jövedelműeknek nem növekedett több tízezer forinttal a nettó jövedelme az egykulcsos adó bevezetése miatt, de az átlagosnál is jobban növekedett élelmiszerárak (6,1 százalék) és háztartási energia árak (6,3 százalék) őket fokozottabban sújtják.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel az elhibázott gazdaságpolitikával, amely a magas jövedelműek és a haverok érdekeit tartja szem előtt, miközben a népesség túlnyomó többségét egyre nehezebb helyzetbe sodorja. Az LMP elutasítja azt a gazdaságpolitikát, amely recesszióba és magas inflációba vezeti a gazdaságot. Olyan radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely kiutat mutat a válságból. Az LMP valódi alternatívát kíván nyújtani a bukott matolcsyzmussal szemben, ezért ősszel „Magyarország talpra áll” címmel bemutatja alternatív költségvetési javaslatát.

 

Szél Bernadett,

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

 Forrás: Lehetmás.hu

Szólj hozzá!