Az állampolgársági törvényt nehéz lesz végrehajtani

Az Ukrán parlament jogszabályt fogadott el az állampolgársággal kapcsolatos törvényi előírásokban eszközlendő módosításokról. Ennek értelmében, ha valaki felvette egy másik ország állampolgárságát, arról hat hónapon belül tájékoztatni köteles az illetékes hatóságokat. Amennyiben ezt elmulasztja, bírságot rónak ki rá. A törvény értelmében, mely most elnöki jóváhagyásra vár, kettős állampolgársággal rendelkező személy nem lehet bizonyos testületek alkalmazottja (rendőrség, ügyészség, nemzetbiztonsági szolgálat s még néhány hivatal).

Bár a jogszabály még nem emelkedett törvényerőre, végrehajtásával kapcsolatban máris kételyek merülnek fel. Ezekre világít rá a Csasz Zakarpattya, mely szakemberek véleményét kérte ki a kérdésben.

Alapvető felvetés: bír-e a törvény visszamenőleges hatállyal? Sokak szerint ezzel vagy e nélkül rendelkezéseit a gyakorlatban ugyancsak nehéz lesz érvényesíteni. Többek között azért, mert amennyiben az illető nem ad tájékoztatást arról, hogy felvette egy másik ország állampolgárságát, ennek kiderítése hivatalos keretek közt gyakorlatilag lehetetlen, mivel az érintett államok nem adnak ilyen jellegű tájékoztatást, erre legfeljebb abban az esetben kerülhet sor, ha az érintett bűncselekményt követ el.

Jaroszlav Lazur, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) professzora úgy véli, az ukrán parlament által október 2-án elfogadott törvénymódosítások nem tiltják a kettős állampolgárságot. „A kettős állampolgárság ellen harcolók által gyakran emlegetett, az ukrán törvényekben szereplő „egységes állampolgárság” elve ugyanis azt jelenti, hogy Ukrajnában nem létezhet különálló adminisztratív-területi egységek állampolgársága, s amennyiben egy ukrán állampolgár felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor az Ukrajnával való jogviszonyában csak Ukrajna polgáraként kezelik” – húzta alá a jogtudományok doktora.

Az UNE professzora szerint nem járhat pozitív eredménnyel, ha a globalizáció és a modern integrációs folyamatok feltételei közepette a kettős állampolgárság tiltására irányuló politikát folytatnak: az európai gyakorlat ugyanis arról tanúskodik, hogy a kettős állampolgárság legalizálása teszi lehetővé, hogy „megtartsák” azokat a polgárokat, akik például külföldön vállalnak munkát. Elsősorban közülük kerülnek ki ugyanis azok, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát.

Alen Panov, az ukrajnai diplomaták egyesülete kárpátaljai szervezetének vezetője szerint „az új módosítások ugyan nem tiltják azt, hogy még egy útlevele legyen valakinek, ugyanakkor erősítik az egységes állampolgárság elvét”. Az UNE nemzetközi kapcsolatok tanszékének docense támogatja azokat a törvénymódosításokat, amelyek szerint el kell bocsátani a rendőrség, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) soraiból a kettős állampolgársággal rendelkezőket.

Forrás: KISZO

Szólj hozzá!