A magyar mandátum

Amennyiben országos viszonylatban nézzük a hétvégi parlamenti választásokat, üdvözlendő, hogy a nyelvtörvényt elfogadó Régiók Pártja alakíthat kormányt, és nem a kisebbségellenes erők. Ez annak fényében, hogy a szélsőséges, nacionalista Szvoboda sokkal jobban szerepelt a várakozásnál, fontosabb, mint azt esetleg gondolnánk.

A kárpátaljai magyarság szempontjából a legnagyobb kérdés az volt, sikerül–e visszaállítani a parlamenti képviseletet. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) más–más módszert választott, hogy ezt a célt elérje.

Öröm ide, eufória oda, egyvalamit le kell szögezni: Gajdos István képviselősége nem egy ajándékmandátum! Az UMDSZ–Régiók Pártja szövetségből ugyanis mindkét fél profitált, utóbbi ráadásul kétszeresen (!) is. Az országos szervezet visszaállította a magyarság parlamenti képviseletét, a befutó hely biztosításával pedig sok–sok ezer magyar szavazott a régiósok listájára. Ráadásként Ivan Busko nyert a 73–as számú, Nagyszőlős központú választókerületben – márpedig szinte biztos, hogy az UMDSZ támogatása nélkül alulmaradt volna Ivan Balogával szemben.

A magyar mandátum mögött ott áll a közösség.

A kulturális szövetség eredményében valószínűleg Viktor Baloga, a Jedinij Centr vezetője is nagyot csalódott. Elvégre az ő szempontjából azért volt fontos a KMKSZ jelöltjeinek indulása, hogy a Nagyszőlős és az Ungvár központú választók

erületben elvegyék a szavazatokat a régiós jelöltektől. Egyikben sem sikerült.

Persze, a KMKSZ választmánya előtt Kovács Miklós elnöknek kell majd magyarázatot adnia az általa választott útról. Arról az irányvonalról, amely oda vezetett, hogy a három jelöltre adott voksok összessége is kevés lenne egy mandátumhoz.

Persze, nyilván ezt meg is fogják magyarázni. S valószínűleg ezúttal is másban “találják” a hibát.

Forrás: KISZO

Szólj hozzá!