Felmentették Ante Gotovinát és Mladen Markačot

A hágai törvényszék legalizálta a szerbek ellen elkövetett bűncselekményeket – véli a szerbiai politikum

A hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa pénteken jogerős ítéletében minden vádpont alól felmentette Ante Gotovina és Mladen Markač horvát tábornokokat, akiket első fokon emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetése, valamint a háborús szokásjog megsértése miatt ítéltek el.

(Fotó: Beta/AP)

A fellebbviteli tanács szerint az elsőfokú ítéletben a bíróságnak nem sikerült minden kétséget kizárva megállapítania, hogy Knin, Gračac, Obrovac és Benkovac települések a Vihar hadműveletben jogtalan tüzérségi támadás célpontjai lettek volna. Ugyanakkor az ügyészség a vádiratban pont a törvénytelen tüzérségi támadások végrehajtásával igyekezett alátámasztani, hogy a vádlottak szervezett bűnszövetkezetben követtek el bűncselekményeket a szerbek elüldözésének érdekében – magyarázta a fellebbviteli tanács.

Mivel megállapítást nyert, hogy a horvát katonaság a krajinai települések elleni támadások során nem járt el törvénytelenül, a tanács az elsőfokú ítélet módosításával megállapítja: nem létezett semmiféle bűnszövetkezet, amely bűncselekmény-sorozat elkövetésével megkísérelte volna elüldözni a szerb lakosságot.

Nagyobb számú civil egyszerre történő elvándorlását a törvényes tüzérségi támadások mellett nem lehet a szerb lakosság deportációjának minősíteni – indokolta döntését a fellebbviteli tanács.

Gotovina és Markač pénteken kora délután a horvát kormány értük küldött repülőgépével érkeztek Zágrábba, ahol ünnepséget szerveztek tiszteletükre.

A hírre, hogy a tavaly 24 év szabadságvesztésre ítélt Gotovinát és a 18 év fegyházelzárásra ítélt Markačot felmentették, egy hangként hördültek fel a szerb államhatalom és politikum képviselői. Hatalmi és ellenzéki pártok egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a felmentő másodfokú ítélet pofon Szerbiának.

A hágai törvényszék nem bíróság, hanem egy hely, ahol előre megfogalmazott politikai indíttatású utasításokat hajtanak végre – hangsúlyozta Ivica Dačić szerb kormányfő.

Hasonló irányban érvelt Tomislav Nikolić köztársasági elnök is, szerinte a fellebbviteli tanács jogilag megalapozatlan politikai ítéletet hozott.

A hágai törvényszék döntése kedvezőtlenül fogja befolyásolni a régió stabilitását, és régi sebeket tép fel. Az a maroknyi szerb, aki Horvátországban maradt, ismét a bűnösök szerepébe kerül, akik felett bárki végrehajthatja saját igazságosságát. A Vihar hadműveletben 220 ezer szerbet üldöztek el otthonából, több ezer fegyvertelen férfit, nőt és gyermeket pedig meggyilkoltak. A hágai törvényszék ítélete miatt legitimmé vált ünnepelni a második világháború óta elkövetett legnagyobb népüldözést – nyilatkozta Nikolić.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke is egyetért azzal az állásponttal, hogy a hágai törvényszék legalizálta a második világháború után elkövetett legnagyobb etnikai tisztogatást. A hágai bírák ismét meggyilkolták azokat, akiket a Vihar során vagy után brutálisan meggyilkoltak – hangsúlyozta Palma.

A Szerbiai Demokrata Párt úgy véli, hogy Szerbiának az ENSZ Biztonsági Tanácsánál kell kezdeményeznie a hágai törvényszék munkájának a felülvizsgálását – mondta Petar Petković, a párt sajtófelelőse.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági frakcióvezetője szintén azok közé sorakozott fel, akik szerint legálissá tették a szerbek elleni bűncselekményeket. A pénteki döntés bizonyítja: a hágai törvényszék hiteltelen intézmény, ahol az igazságosság helyett a politikai erő jut érvényre.

Közleményében a Liberális Demokrata Párt a szerb és horvát nemzetek közötti kapcsolat lehetséges megromlása feletti aggodalmát fejezte ki.

A Szerb Radikális Párt szerint a hágai törvényszéket kizárólag a szerbek elítélése miatt alapították.

Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke arra emlékeztetett, hogy a szerbiai háborús tábornokok elítélésekor a hágai bírák a parancsnoki felelősséget vették alapul ítéletükben, Gotovina és Markač esetében azonban nem így tettek. A felmentő ítélet értelmében a gyámoltalan gyermekek, asszonyok és idősek törvényes célpontjai voltak a nemzetvédő horvát katonaságnak – mondta Drašković, hozzáfűzve: legalizálták a szerbek elüldözését évszázados otthonukból.

A Dveri mozgalom a hágai törvényszékkel való együttműködés és az Európai Unióval folytatott tárgyalások megszakítására szólította fel a szerb államfőt és kormányt.

Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel való együttműködést koordináló szerb nemzeti tanács elnöke megállapította: a törvényszék elveszítette hitelességét. A felmentés a szelektív igazságosság bizonyítéka, ami rosszabb bármelyik igazságtalanságnál – fejtette ki Ljajić.

Vladimir Vukčević, a háborús bűnök kivizsgálásával megbízott ügyész nyilatkozatából kiderült: álláspontja szerint megingott a háborús bűnök büntethetőségének elve.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett egyik legnagyobb háborús bűncselekményről van szó: több százezer embert üldöztek el, gyilkoltak meg és veszélyeztettek. Ezért a tettért senki sem felelt. Jogilag felfoghatatlan, hogy a megerősített tényállás mellett kihirdetett szigorú elsőfokú ítélettel szöges ellentétben álló másodfokú ítélet született – magyarázta Vukčević.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!