Peranović: A társadalom is bűnrészes

Tagadta a szándékos gyilkosság vádját a Jadarska Lešnica melletti rehabilitációs központ vezetője

Csütörtökön kezdődött meg a Branislav Peranović pravoszláv pap elleni bírósági eljárás, aki augusztusban a Loznica melletti Jadarska Lešnica település közelében üzemeltetett rehabilitációs központban agyonverte a gyógykezelt, 1973-as születésű Nebojša Zarubacot. A šabaci ügyészség minősített gyilkosság alapos gyanújával emelt vádat, amiért a bíróság 10–40 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélheti a gyanúsítottat. Peranović a tárgyaláson tagadta a szándékos gyilkosság vádját.

– Mindenki tudta, hogy a központban erőszakot alkalmazunk, tehát az egész társadalom bűnrészes – hangsúlyozta a vádlott.

Peranović közel két órán át részletezte, hogy miként látja a tragédiával végződött nap eseményláncolatát, míg a váddal alig tíz percet foglalkozott. Elmondta, fél a bírósági eljárástól, ugyanis a közvéleményben olyan kép alakult ki róla, hogy „torzszülött papként” szándékosan ölte meg volt védencét.

– Félek a pertől, ugyanis a sajtó torzszülöttként, egy kopasz, verekedős papként ábrázolt, a zimonyi klán potenciális tagjaként, aki szándékosan gyilkolt. Egyes szerkesztőket egyáltalán nem érdekli az igazság, így azt írták, hogy egy órán át kínoztam egykori védencemet, és most ez a torz kép ellen kell harcolnom. Felszentelt papként sohasem jutott eszembe, hogy bárkit is meggyilkoljak – mondta Peranović.

Kiemelte, hogy intézetében 1339 drogfüggő fordult meg, és csupán három incidens történt, míg 21 védence azért halt meg, mert túl korán elhagyta a központot. Többször is kihangsúlyozta, hogy az intézetben egy bizonyos fokig alkalmaztak erőszakot, de csak azért, hogy megakadályozzák a szökéseket. Szavai szerint hasonlóképpen járt el 2012 augusztusában is, amikor is Zarubac meghalt. Mint megjegyezte, nem meggyilkolni akarta védencét, hanem annak talpát és hátát ütlegelve meg kívánta akadályozni, hogy az elhagyja a rehabilitációs központot. Bevallása szerint az egész 30–60 percig tarthatott, ami alatt ötször vagy hatszor szünetet tartott, amikor is megkísérelte lebeszélni Zarubacot a rehabilitációs központ elhagyásáról.

– Kértem őt, sőt könyörögtem neki, hogy ne hagyja el a központot, sőt, neki adtam a rövidnadrágomat, amikor összecsinálta magát. Amikor észrevettem, hogy baj van, mesterséges lélegeztetést adtunk neki, és a szívét masszíroztuk, majd felhívtuk Petričić doktor urat, hogy a segítségére siessen. Óriási tragédia történt, megrendültem akkor is, és még mindig megrendült vagyok – részletezte a vádlott.

A rehabilitációs központban alkalmazott terápiáról beszélve megjegyezte, hogy nem ő találta ki, hanem katolikus kolostorok és muzulmán rehabilitációs központok programját vette át. Először akkor alkalmazott erőszakot védenceinél, amikor tehetetlenségénél fogva pofon csapta az egyik hisztérikus fiatalt.

– Rosszul éreztem magam és bánkódtam is, de ettől kezdve oldalágon bevezettem az erőszakot is. Erről a sajtónak is beszámoltam, és mindenki tudta, hogy ezzel csak a szökéseket igyekeztünk megakadályozni. Bűnrészes az egész közösség, az ügyészségtől kezdve a bíróságig mindenki – mondta a vádlott.

A bíróság a vádlott után, a védelem 11 tanúját hallgatta meg. Peranović védelmében egyébként 15 személy tanúskodik, akit csütörtökön nem sikerült meghallgatni, az február 21-én kerül sorra, amikor is a vád vonultatja fel tanúit.

Peranović 2012. augusztus 6-án a Jadarska Lešnica melletti rehabilitációs központban lévő házában fémrúddal és ököllel több ütést mért heroinfüggő védencére, aki az ütlegeléstől rosszul lett, és belefulladt hányásába. A rehabilitációs központot az eset után bezárták, Lavrentije šabaci püspök pedig az ügy lezárásáig felmentette Peranovićot az egyházi szolgálat alól. Peranović 2009-ben a Crna Reka-i intézet kezeltjeivel szemben alkalmazott testi bántalmazási ügye miatt vált ismertté Szerbiában, bírósági eljárás is indult ellene, ítélet azonban mind a mai napig nem született.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!