Kokárda-ügy: a nyúl vitte a puskát?

A magyarországi látogatók inzultálása, a kokárdák elleni hadjárat továbbra is témát ad a médiának. A szélsőséges Szvoboda szerint nekik semmi közük a történtekhez, míg a clipnews.info cikkében nem is az ukránok, hanem a magyarok provokációjáról van szó.

A Szvoboda úgy véli, az ukrán nemzetállam gyásznapján semmi keresnivalója „az ukrán utcákon” a magyar kokárdáknak. A párt közleményében az áll: azok a sajtóhírek, melyek szerint embereik magyarországi gyerekekből álló turistacsoportokat támadtak volna meg Ungváron, minden alapot nélkülöznek. Állítják, a hír valótlan és provokatív jellegű. A szóban forgó szombati napon híveikkel együtt éppen Huszt közelében emlékeztek meg Kárpát-Ukrajna kikiáltásának évfordulójáról, így a Szvoboda tagjai aligha tartózkodhattak akkor a megyeszékhelyen. Mindazonáltal kijelentik, ezen a gyásznapon bármilyen magyar kokárdás-zászlós kárpátaljai felvonulást provokációként, illetve az ukrán nemzettel szembeni tiszteletlen megnyilvánulásként minősítenek, ami rossz fényt vet a két ország közötti jószomszédi viszonyra.

A clipnews.info cikke még tovább megy. Egyenesen azt állítja, hogy az ungvári incidensek a magyar nacionalisták provokációja. Az írás beszámol a Szvoboda közleményéről, hozzátéve, a történteket a magyarok fújták fel. Név szerint említi az egyik turistacsoport idegenvezetőjét, Varju Zoltánt, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum kollégiumigazgatóját, akinek a cikk ismerteti életrajzát. Eszerint nemrég fejezte be a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol a hallgatói önkormányzat elnöke volt. A névtelen szerző nem mellékesen megjegyzi azt is, az intézmény végzőseinek 95 százaléka nem beszéli sem az ukrán, sem az orosz nyelvet. A cikk azt állítja, Varju Zoltán tagja a Jobbiknak, a „szélsőséges nacionalista pártnak”, s ezt nem is titkolja, sőt, büszkén vállalja nézeteit. A clipnews.info úgy tudja, a kollégiumigazgató részt vett a Jobbik nyári táboraiban, sőt, ő képviselte a kárpátaljai ifjúságot egy ausztriai rendezvényen.

Az írás szerint az ungvári incidensről az első hír az alfahir.hu-n jelent meg 14.04 perckor (kijevi idő szerint), márpedig a hírportál a Jobbikhoz áll közel. Így valószínűnek tartja, hogy éppen Varju Zoltán volt a hírközvetítő. Az írás szerint a kollégiumigazgató egy hónapja találkozott Szávay Istvánnal (a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetje elnöke, parlamenti képviselő – a szerk.), akinek kárpátaljai a felesége, s azért látogat a megyébe, hogy a helyi fiatalok között a szélsőjobboldali eszméket népszerűsítse. A honlap olvasóinak beszámolójára hivatkozva a cikk részletes történetet kerekít: egy véletlenül a földre esett kokárdából lett felfújva az ügy, s az egész a magyarországi szélsőségesek itteni provokációja. Megközelítésükből tehát olybá tűnik, mintha a nyúl vitte volna a puskát.

*  *  *

Nyílt levél a jobbikos képviselőtől

Kovács Béla, a Jobbik Európa Parlamenti képviselője nyílt levelet küldött Oleg Tyahniboknak, a Szvoboda elnökének. Mint írja, mély felháborodással értesült arról, hogy az ukrán párt Ungváron és Beregszászban felvonulásokat és erőszakos akciókat szervezett a magyar közösség ellen. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Szvoboda párt tagsága ilyen mélységes és engesztelhetetlen gyűlöletet táplál a kárpátaljai magyar közösség iránt.

– Európai Parlamenti képviselőként tiltakozom az ellen, hogy emberi mivoltukból kivetkőzött szimpatizánsaik, 2013. március 16-án Ungváron több alkalommal támadtak meg magyar gyermekeket, testi és lelki erőszakot alkalmazva ellenük, meggyalázva őket emberi és erkölcsi mivoltukban csupán azért, mert magyarok! – fogalmaz a levél.

Kovács Béla végezetül úgy fogalmaz: az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének alelnök-kincstárnokaként közli Oleg Tyahni­bokkal, hogy megszüntetik a Szvoboda megfigyelői státuszát és a továbbiakban semmilyen formában sem kívánnak az általa képviselt szervezettel együttműködni.

>*  *  *

A clipnews.info ominózus cikkével kapcsolatban megkerestük a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum vezetését, ám ők nem kívántak rá reagálni.

Forrás: kiszo

Az előzmények:

Március 16-án, szombaton két magyarországi csoportot is inzultus ért Ungváron. A Győri és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból érkező pedagóguscsaládok – hat felnőtt és öt gyerek – a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban vendégeskedtek, s Varju Zoltán kollégiumigazgató közreműködésével látogattak a megyeszékhelyre.

– Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzását követően vendégeink a görög katolikus székesegyházhoz mentek. Annak kriptájában nyugszik ugyanis Sztojka Sándor, intézményünk névadó püspöke – mondja Tóth Jenő atya, a karácsfalvai líceum intézményvezetője. – A székesegyház elé értek, amikor két tucatnyi személy inzultálni kezdte őket, s letépték a kokárdáikat. Csak három trikolórt sikerült megmenteni, amit tulajdonosaik maguk vettek le, s elrejtettek. Végül mindannyian a székesegyházba mentek. Vendégeink feldolgozták a történteket, s vasárnap, megbékélve mentek haza. Mint elmondták, az incidensnek nem örülnek, annak azonban igen, hogy átérezhették, mit jelent külhonban magyarnak lenni, akként élni.

Információink szerint szombaton 14 óra körül telefonhívás érkezett Magyarország Ungvári Főkonzulátusára. A diplomaták nagyon gyorsan megkeresték az incidens elszenvedőit. Az agresszíven fellépő csoport felszívódott a városban. A sértettek nem tettek rendőrségi feljelentést.

Aznap Ungváron jártak – a Határtalanul! program keretében – a miskolci Selyemréti Általános Iskola tanulói is, akiket ugyancsak inzultus ért. A világhálón megjelentekkel ellentétben a támadók nem mindannyiukról, csupán két tanulóról tépték le a kokárdát. Azt, hogy a két eset elkövetői ugyanazon személyek voltak-e, a rendőrségnek kell kiderítenie.

Szólj hozzá!