Padavató Adán

Az adai Műszaki Iskola három anyaországi szakközépiskolával bonyolít le közös projektumot a Határtalanul programban

A diákok az utolsó simításokat végzik a padon (Fotó: Csincsik Zsolt)

A héten két utcai padot készítettek el és állítottak fel Adán a helyi Műszaki Iskola tetőfedő és a szarvasi Székely Mihály Szakképző Iskola asztalos, festő és kőműves diákjai a Határtalanul program keretében. A középiskola előtt elhelyezett padokat pénteken Miklós Nándor adai iskolaigazgató avatta fel a projektumban résztvevő helyi és szarvasi tanárok és a diákok jelenlétében. Miklós Nándor elmondta, hogy a két iskola közös projektumának első részében tizenöt diák és két kísérőtanár érkezett Szarvasról, a második részében pedig május 6. és 9. között ugyanennyi diák és tanár utazik Adáról a magyarországi városba.

– A Határtalanul programnak célja, hogy a diákok megismerkedjenek egymással és barátságokat kössenek, illetve megismerjék egymás hagyományait, valamint a tanárok között szakmai kapcsolatok alakuljanak ki – magyarázta Miklós Nándor. – A program során a diákok kiránduláson vesznek részt, de dolgoznak is, hiszen közös terméket is készítenek. A két iskola tanulói Adán padokat készítettek, májusban a szarvasi iskolában viszont egy filagóriát állítanak fel.

 Az adai Műszaki Iskola a Határtalanul program keretében a szarvasi középiskola mellett felvette a kapcsolatot és közös projektumot bonyolít le az elkövetkező napokban és hetekben a budapesti Than Károly Ökoiskolával és az egri Bornemissza Gergely Szakiskolával is. Miklós Nándor elmondta: a budapesti diákok csütörtökön és pénteken Újvidékre, Szabadkára, Palicsra és Ludasra látogattak, szombaton viszont Adán átadják a helybeliekkel készített közös terméküket, egy szelektív hulladékgyűjtőt. Az egri iskola diákjai áprilisban Adán puzzlet készítenek a Tisza-hídról, amelyet a helyi óvodának ajándékoznak. Az adai diákok pedig májusi látogatásuk alkalmával Egerben a helyi várról készítenek puzzlet. Az adai iskola a szarvasiakkal és az egriekkel először, a budapestiekkel már másodszor valósítja meg a programot. Az adai Műszaki Iskola és a budapesti ökoiskola diákjai első alkalommal a Duna és a Tisza vízminőségét vizsgálták meg közösen.

Forrás: Magyar Szó Online

Szólj hozzá!