Népi ellenállás közepette kilakoltatták otthonából a 11 fős kőbányai családot

Kovács Róbert kőbányai fideszes polgármester utasítására a végrehajtó kedd délután kilakoltatta otthonából Faragó Ferenc Mihály 11 fős családját. A népes família kilakoltatása népi ellenállásba ütközött, és csak rendőri erő bevetésével tudták végrehajtani. A család az utcára került – jelentette a Magyar Szociális Fórum kedd este.

Az Otthonvédők reggel óta szembesültek Sóváry végrehajtóval, és rendőri kíséretével, és abban bíztak, hogy a kerületi vezetésen felülkerekedik a józan ész, és legalább addig otthonában hagyja a családot, amíg a tanév be nem fejeződik. De Kovács polgármester az utolsó lehetőséget is elszalasztotta a békés megoldásra: elutasította a Jobbikos Z. Kárpáti Dániel országgyűlési képviselő közbenjárását, valamint a Magyar Szociális Fórum szervezőjének felszólítását is, hogy halasszák el a kilakoltatást.  Ezután 30-40 készenléti rendőr vette ostrom alá a Kápolna utca 13. szám alatti panelház ötödik emeleti lakását, szétvágták a köteleket, szétzúzták a védőpajzsot, és behatoltak Faragóék otthonába. A rendőrök sem gumibotot, sem gázspray-t nem használtak – tudatta Balogh Béla, a lakást belülről védő Koppány csoport vezetője.  Horzsolásoktól eltekintve sebesülés nem történt. Négy személyt állítottak elő, köztük Tatár Józsefet, az Otthonvédő Tanács vezetőjét. Őket a X. kerületi rendőrkapitányságra szállították. A Koppány csoport ezért a rendőrkapitánysághoz vonult, hogy kiálljon odavitt tagjaiért, és szolidaritásáról biztosítsa őket. „A rendőrök durvák voltak, de a védők, beleértve a nőket is bátran viselkedtek a túlerővel szemben” – mondta Balogh Béla az MSZF szervezőjének. Volt, aki odaláncolta magát, és csak úgy tudták elvinni, hogy szétvágták a láncot – fűzte hozzá.

    A rendőri akció 17.30 órakor fejeződött be. A család az utcára került. Faragó Ferenc Mihályné az épület előtt állt tanácstalanul, hiszen nincs hová menniük. Gyermekjogászra várt, hogy segítsen nekik.

    A Magyar Szociális Fórum elismerését fejezte ki a három szervezet, a Koppány csoport, az Otthonvédő Tanács és saját aktivistáinak kiállásáért a kilakoltatás ellen. Kiemelte azoknak a bátor kiállását, akik fizikailag is védelmezték az asszonyt és gyermekeit.

    Simó Endre, az MSZF szervezője embertelen, aljas eljárásnak minősítette a 11 fős család kilakoltatását, és emlékeztetett másik két hasonlóan embertelen és aljas eljárásra: a mindkét lábára amputált 68 éves Emma néni újpalota kilakoltatására, és szétválasztására unokájától, akit egyhetes kora óta gyámként nevelt, valamint a 8 hónapos terhes asszonnyal szembeni kilakoltatási kísérletre, melyet társadalmi összefogással szerencsésen sikerült meghiúsítani. Simó fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Otthonvédő összefogás különböző világnézetű személyek és szervezetek között teremtődött meg, a Munkáspárttól a Koppány csoportig, mert mindnyájan erkölcsi kötelességüknek érezték a kiállást a család mellett. Hangot adott továbbá annak a tapasztalatának is, hogy a rendőrséget az állomány tagjainak akarata ellenére használják fel eszközként a társadalmi igazságossággal, és az élethez való jog tiszteletben tartásával össze nem egyeztethető célokra. A történtekért a közvetlen felelősség a végrehajtót és az önkormányzatot terheli ugyan, de ennél sokkal nagyobb felelősség terheli az ország politikai vezetését, mely eltűrte. Faragóék nem jó szántukból váltak fizetésképtelenné, hanem azért, mert nincs munkájuk, nincs kellő jövedelmük ahhoz, hogy táplálkozásukon és gyermekeik iskoláztatásán kívül fizetni tudják a közüzemi terheket is. Ez a politika a jómódú, gazdag réteget szolgálja, nem a bérből és fizetésből élő dolgozó többséget. Ez a politika magára hagyja a legelesettebbeket, és úgy viselkedik velük szemben, mintha nem is volna rájuk szükség. Az ember semmibe vevésének ékes bizonyítéka az, amit a Faragó családdal műveltek – mondta.

Forrás: www.mszfszk.hu

Szólj hozzá!