Devizahitelesek a kormány mentési tervéről

 A Magyar Szociális Fórum pénteken felhívta a kormány figyelmét, hogy a devizahitel-károsultak körében nem talált kedvező fogadtatásra az újabb devizahiteles-mentő terv. Az MSZF egyetlen pozitív visszajelzést sem kapott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyalásáról a Bankszövetséggel, viszont annál több negatív vélemény érkezett arról, hogy kizárták a tárgyalásokból a Hitelkárosultak érdekvédelmi képviselőit – áll az MSZF közleményében. A Szociális Fórum közzétette a hozzá eljuttatott eredeti véleményeket, melyek megerősítik, hogy a Hitelkárosultak nem közpénzből akarják megoldani gondjukat, hanem abból az összegből, amelyet hitelezőik jogellenesen és erkölcstelenül szedtek be tőlük.

– Átgondolatlan, kapkodó, minden kijelentéssel az árfolyamot ingadozóvá tévő rémálom. Nagyon jól tudják az egyetlen jó megoldást, csak éppen időhúzásra megy ki a dolog. A jó megoldás szerintem a felvett devizaalapú hitelek visszamenőleges árfolyamon való fizetése, és a túlszámlázott összegek jóváírása – írja egy hiteles.

– Könyörgöm, járjanak közben, hogy ne csak a lakásvásárlási devizahitelt váltsák ki! én 25 évig egyedül neveltem a gyerekeimet, mindegyik több diplomás és nyelvvizsgás, vidékről. Azért adósodtam el, mert szabad felhasználású devizahitelt vettem fel.

– Az uzsorakamatot kérjük vissza. Abban a formában legyenek érvényesek a szerződések, amilyennek megígérték, amikor felvettük. Nem kell itt össze-vissza handabandázni! Egyoldalú szerződésmódosítást senki sem írt alá. Ha ezt elfogadják jogszerűnek, akkor Magyarország nem jogállam. A végtörlesztést nagyon rövid ideig lehetett igénybe venni. Az járt jól, akinek pénze volt. A devizahitelt azért vettem fel, mert nem adtak mást, hiába kéretem az OTP Banktól. Lejárt a hitelem, meghosszabbították 1 évvel, mégis többel tartozom, mint amennyit felvettem. Mi ez, ha nem szabad rablás? A kereskedelemben, ha megkárosítják a vásárlót pár Ft-al, büntetés rónak ki a hatóságok. Itt milliókat csalnak ki az emberektől, még sem történik semmi.

– Megint a Bankok pénzét, extra profitját mentik, és a hitelesek ellen hergelik a népet! Szemetek! Velünk, a hiteles képviselőinkkel nem tárgyalnak.

–  Már az is vicc, hogy a hitel-károsultak érdekében összeült a kormány a bankszövetséggel. Ez olyan, mint amikor a róka, meg a farkas próbál egyeztető tárgyalásokat folytatni a nyuszika érdekében! Gusztustalan, átlátszó, eladhatatlan. Pfuj!

– Ne a CÖF döntsön a devizahitelesek ügyében! Maradjon ki Csizmadia László és a CÖF ebből! Hiába van jó barátságban a kormánnyal, semmi köze sincs a Hitelkárosultakhoz. Igazi civilszervezetekkel és devizahitelesekkel tárgyaljanak!

– Most igazán nagy szükség lenne az ellenzéki pártok kiállására a devizahitelekkel kapcsolatban, hogy határozottan visszautasítsák ezt a „mentési” tervet.

– Ez nem igazság! Számoljanak el rendesen, és igen is vonják be azokat is a tárgyalásba, akiket felkértünk, hogy segítsenek nekünk, mert igen nagy szükségünk van a segítségükre.

–  Megint egy újabb próbálkozás a végleges rendezés helyett. Nincs különféle hitel, devizahitel van, ennek egészét kell most egyszerre rendezni. /Gépkocsi, szabad felhasználású, stb./ Nincs politikai bátorság egyszer nagyot lépni és örökre rendezni.

– A “devizahitelesek” nem megmentést kérnek, csupán tisztességes elszámolást! Varga Mihály mit nem ért ezen? Azt gondolom, ez nem politikai kérdés, hanem büntetőjogi. A csalóknak és a tolvajoknak a megfelelő helyre kell kerülniük. Ne őket védje a kormány!

– Kovács Levente úr! Ön tényleg azt gondolja, hogy nyerészkedésből nem akarják az emberek fizetni a fizethetetlent, életük végéig? Vajon nyerészkedésből mentek több ezren külföldre, vagy maradtak itthon földönfutók? Vajon nyerészkedésből lettek több százan öngyilkosok elviselhetetlen fizetési terheik miatt?!
Miről beszél Ön? Csaltak, hazudtak, mindenkit becsaptak és félrevezetettek, Ön pedig a válságra fogja az egészet?! Jóember, ki csinálta a válságot, ki a felelős érte az egész világon? Véletlenül nem a bankok?

– A kormánynak adóformájában tartozunk, a bankoknak meg kölcsön formájában. Egyetlen döntés sem születik, ami jó lehetne a magyar embernek.

– Ha csak tényleg a lakáscélú devizásoknak segítenek, akkor szinte nem csinálnak semmit. Szabad felhasználásút vettem fel tetőtér beépítésre, bővítésre még a szocpolt is igénybe vettem hozzá, én ezzel a hitellel jobban jöttem ki, mert a családban nagyon sok mesterember van, aki ingyen eljött nekem dolgozni, ill. amiben én tudtam nekik, azt visszasegítettem. Szóval, ha így lesz, akkor én most rosszul járok majd.

– Miért fontos a kedves kormányunknak, hogy lakáshiteles vagy autóhiteles-e az ember?  Egyáltalán ez miért kérdés. Ha az illető üdülésre vette fel, és úgy gondolta, tudja vállalni az aláírt törlesztőt, az ő döntése, de nem azt vállalta, hogy uzsorakamattal, dupla törlesztővel fizesse vissza. Nem kellene különbséget tenni. A deviza alapú szerződés mind átverés és kész! Nekem szabad felhasználású jelzáloghitelem van, amit a házamra költöttem, 53.000 törlesztőt vállaltam, úgy gondolkodtunk, ennyi menni fog. De nem 115.000 Ft-ot! A kormány jobban tenné, ha nem szelektálna, mert kezdjük a türelmünket elveszíteni. Meg amúgy is pereljünk, és talán a jog mellettünk lesz!

–  Köszönjük, nem kérünk több segítséget, IGAZSÁGOT kérünk a bíróságoktól!

– Kérem a kormányt, fejezze be a tárgyalást a bankokkal. Azonnal vesse latba minden eszközét, ha kell a hatalmát, hogy véget vessen ennek a százezrek életét megnyomorító állapotnak. Tegye ezt haladéktalanul, mert minden perc számít, és minden életet, minden szétesőben lévő családot meg kell mentenie. Erre tették fel az esküjüket!

– Végtelen az elkeseredésem és a felháborodásom. Felfoghatatlan, hogy nincs, aki gátat szabna a bankok ámokfutásának, sőt még mindig a bűnösöket sajnálják. Hiába mondják el értelmes emberek, közgazdászok, nem hallgatnak rájuk.

– Miért ugrasztanak össze deviza- és Forint hitelest?

– Elegünk van a sok megsegítésből. Kutya vacsora. A minisztereknek is hasonlókat kívánok. Megyünk mi még szavazni!

Forrás: www.mszfszk.h

Szólj hozzá!