Ultimátumot adott az Erste Bank Hódmezővásárhelynek

Az Erste Bank Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának adott válaszában egyértelműen elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától. A pénzintézet 2011. decemberében és 2012. január 30-án küldött leveleiben ultimátumot adott: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és Hódmezővásárhely önkormányzata között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény közel 10 éves törlesztésének felel meg – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében Lázár János polgármester.

Az Erste Bank ultimátuma irreális, megvalósíthatatlan. Nincs olyan magyar önkormányzat, amely 10 milliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik. A bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben, ugyanazt teszi, mint a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tette. A város a hatályos szerződésnek megfelelően megkezdte a 2006-ban kibocsátott kötvény kamat és tőketörlesztését, sem elmaradása, sem tartozása nincs a bank felé, mindezek ellenére a pénzintézet által adott ultimátum egyértelmű jelzés arra: a hódmezővásárhelyi polgárok közössége nem partner, hanem adós az Erste Bank számára, akit nem segíteni, hanem sarcolni kell.

Álláspontunk szerint egy egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön. Ausztriában minden bizonnyal ez így is történik.

Hódmezővásárhely képviselőtestületétől azt fogom kérni, hogy a város 2012. február 02-i közgyűlésén soron kívüli sürgősséggel tárgyalja meg a kialakult helyzetet és alakítsa ki álláspontját, amelyre javaslatot teszek.

Forrás: Objektív Hírügynökség

Szólj hozzá!