A hetedik bőr

Amikor a Lehman Brothers észak-amerikai nagybank csődje nyomán, 2008 végén kirobbant a pénzügyi válság, a közgazdászok a pénzintézetek mohóságát mondták ki ennek egyik okaként. Ám a legtöbb országban ezek nemigen akarnak hozzájárulni a krízis árának megfizetéséhez.

Minden nehézséget a közpolgár vállaira helyeznek, és ez többszörösen érvényes az olyan országokban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (NVA) támogatását kérték a kilábaláshoz.

Az NVA olcsó kamattal hitelez, de olyan feltételek betartására kötelezi az államot, amelyek biztossá teszik a kölcsönök visszafizetését. Ezek között főhelyen a szociális kiadások minimálisra való zsugorítása áll. De amint felvetődik, hogy a válságot okozó pénzintézetek is járuljanak hozzá a költségek fedezéséhez, az NVA mindjárt ellenkezni kezd.

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója is azt nyilatkozta, hogy „a bankoknak hozzá kell járulniuk a reálgazdaság problémáinak megoldásához”. Sőt, azt is hozzátette, hogy „ha lehet, a bankok hét bőrt is lenyúzna a klienseikről. És mivel Romániában a financiális műveltség nagyon alacsony, ezt meg is teszik.” A válság költségeihez való hozzájárulásról azonban csak annyit mondott, hogy a nemzeti bank nem kis összeget penget le az állami büdzsébe.

Igen ám, de csak idén – vagyis a válság teljében – újabb 300 millió eurós nyereséget jegyzett, s így már több tíz milliárd eurót tartogat a páncélszekrényében. Ebből azonban egy centnyit nem fizet a válság enyhítésére. Nem beszélve arról, hogy a kereskedelmi bankok is ölbe tett kezekkel nézik a román gazdaság kínlódását, pedig az elmúlt években nem kis összegeket küldtek haza az anyacégeknek.

Ennek ellenére, sem Băsescu, sem Boc nem gondol arra, hogy a bankszéfek felé is pillantson. Félnek, nehogy megbántsák ezzel az NVA-t, na meg a bankárokat. Ők inkább a hetedik bőrt is lenyúzzák a köznépről. Az eredmény, legalábbis a Financial Times szerint: Magyarországon a következő hónapokban növekedést jegyeznek, a román gazdaság teljesítménye azonban ismét csökkenni fog. És ez így lesz mindaddig, amíg a Kárpátok környékén a bankok és a multik határozzák meg a politikai döntéseket.

Forrás: Erdély.ma

Szólj hozzá!