Üldözés vagy igazságszolgáltatás?

Napról napra újabb hírek jelennek meg Julija Timosenko volt kormánya tagjainak perbe fogásáról, korrupciós ügyekkel való meggyanúsításáról. Legutóbb Jurij Lucenko korábbi belügyminisztert vették őrizetbe különféle vádak alapján, melyekért, ha bűnösnek találják, akár tizenkét év szabadságvesztésre ítélhetik. Rendcsinálás vagy politikai leszámolás zajlik?

Üldözés, vagy igazságszolgáltatás? – Ön hogyan értékeli a végbemenő történéseket?

– Sajnálatos politikai játszma, vagy inkább boszorkányüldözés tanúi vagyunk. Ami egyáltalán nem új és főleg nem egyedi módszer. A szomszédos országok némelyikében is hasonlók történnek a nagypolitikában. Nálunk azonban már túlságosan sok csontváz kerül elő a szekrényekből. Az egykori Timosenko-kormány minisztereinek a fele ellen folyik eljárás.

– Az egyes vádpontok nagyon is megalapozottaknak tűnnek.

– Nem azt állítom, hogy Julija Timosenko, Jurij Lucenko vagy a többiek nem követtek el semmit, de a legtöbb vád nevetséges és nagyon kilóg a lóláb. Nem hiszem, hogy a jelenlegi hatalomnak sikerülhet efféle módszerrel eltántorítani az ex-miniszterelnök hét-, nyolcmilliós támogatói táborát.

– Lehetséges, hogy a jelenlegi hatalom végül saját maga ellen hangolja a közvéleményt?

– Biztosra veszem, hogy így lesz. A banánköztársaságokból száz-százötven éve ismert módszerek félelmet és elégedetlenséget keltenek, rontják a közhangulatot. Ám szerintem nem az a legnagyobb baj, hogy az állampolgárok jelentős része szembehelyezkedhet a hatalommal. Az ország vezetése olyan súlyos hibákat követ el, melyek miatt lefékeződik az éppen fellendülő gazdaság, megáll a fejlődés, romlik a nemzetközi megítélésünk.

– Meddig tarthat és milyen véget érhet ez a folyamat?

– Nincs nagy jövője, de értelme sem ennek a csúnya játéknak, mely során őrizetbe vesznek, meggyanúsítanak személyeket, de tényleges szabadságvesztésre nem ítélnek senkit. Ehhez ugyanis a regnáló hatalomnak nincs elég ereje és a végrehajtáshoz szükséges gépezete.

Forrás: KISZÓ

Szólj hozzá!