A többség Európába menne

Szerbia polgárainak 47 százaléka Koszovó és az EU közül az elsőt választaná

A szerbiai polgárok 62 százaléka határozottan kiáll Szerbia európai uniós irányultsága mellett, 29 százalék ezt ellenzi, 17 százalék pedig nem nyilvánított véleményt e kérdéskörben. Ez a „Hogyan látják Szerbia polgárai a tranzíciót” nevet viselő felmérésből derült ki. A megkérdezettek fele úgy véli, a csatlakozás fontos a fiatalok jövője miatt, 43 százalék a munkalehetőségek bővülését látja ebben.

Tanja Miščević, a tanulmány egyik elkészítője elmondásából kiderül: 27 százalék szerint az EU rendezett állapotokat biztosít az államigazgatásban, 17 százalék szerint a békét szavatolja, 16 százalék véleménye, hogy a polgári jogok védelmének eszköze, 14 százalék szerint az EU csupán utópia.

A kérdésre, miszerint ki jár a legjobban a csatlakozással, a polgárok a következő sorrendet állították fel: az állam, a nagyvállalatok tulajdonosai, a pártok, a polgárok, a mezőgazdasági termelők. A megkérdezettek egyharmada szerint e folyamatnak nem lesz nyertese.

A körkérdés alapján a csatlakozás veszteseinek ranglistája a következőképpen alakul: a lakosság, a mezőgazdasági termelők, a pártok, az állam, a nagyvállalatok tulajdonosai és szintén egyharmad válaszolt úgy, hogy a folyamatnak nem lesz vesztese.

Miščević szerint kihívást jelentett a megkérdezettek számára a Koszovó státusa és az uniós közeledés közötti összefüggés.

A kérdésre, hogy Koszovó és az EU közül melyik mellett tenné le a voksát, a polgárok 47 százaléka Koszovót jelölte meg, 24 százalék az uniót, 29 százalék viszont nem tudott dönteni.

A többség szerint az ország 2017-ben lehet az EU tagja, ami minimális változás, ugyanis a korábbi felmérésekben még 2016-ot jelölték meg a megkérdezettek.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!