Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán Viktor szerint a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, és hozzákezdhet az államadósság érzékelhető mértékű csökkentéséhez.

A miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. Orbán Viktor szerint a kormány lépése nélkül nem lehetett volna fenntartani a nyugdíjrendszert, az ugyanis az összeomlás szélén volt.

2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre – jelentette ki Orbán. A miniszterelnök elmondta: az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kabinet. A kormányfő tervei szerint az új egyéni számlás rendszer átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz.

Orbán Viktor szerint végleges, hogy kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer. “Kár azt az illúziót kelteni”, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne. Ez egy végleges rendszer, kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer – mondta a miniszterelnök. Mint mondta, a nyugdíjrendszer egyensúlyát még ebben az évben meg lehet teremteni.

A miniszterelnök szerint a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradók 3 százalékos aránya azt jelenti, hogy volt választási lehetőség. Orbán úgy fogalmazott: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők “100 százalékos aránya gyanús lett volna”, azonban az a több mint százezer ember, aki magán-nyugdíjpénztári tag maradt, arra bizonyíték, hogy “egyetlen ember sem maradt le a választás lehetőségéről technikai okokból.”

Orbán Viktor hozzátette: örül annak, hogy van százezer ember, aki úgy gondolja, hogy állami segítség nélkül is meg fog tudni állni a lábán. A kormányfő “bátor tettnek” nevezte a magánnyugdíjpénztárakban maradást, mert “mindig azok fognak jobban járni, akik benne maradnak a közös szolidaritási rendszerben, azokkal szemben, akik az egyéni utat választják.”

Forrás: vehir.hu

Szólj hozzá!