Nem kezelhetetlenek a horgosi gondok

Horgoson, mint ismeretes, hétfőn igen viharos szülői értekezletet tartottak. A beilleszkedni képtelen, agresszív roma diákok által meglopott, bántalmazott, tanulásukban hátráltatott magyar gyerekek szülei panaszáradatot zúdítottak a helyi és községi vezetőkre segítséget remélve. Módjában és jogában áll-e az MNT-nek, illetve az illetékes tartományi titkárságnak bármit is tenni ez ügyben és készülnek-e bizonyos lépések megtételére? – kérdeztük Korhecz Tamástól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől és Deli Andor tartományi jogalkotási, kisebbségi és oktatásügyi titkártól.

MNT: KONKRÉT ELKÉPZELÉSEK

A horgosi iskola kiemelt jelentőségű magyar oktatási intézmény, ahol több mint 600 diák tanul magyarul. Azt hiszem, hogy sorrendben ez a harmadik, vagy negyedik legnagyobb olyan intézmény, ahol magyarul is folyik oktatás. Mint ahogyan azt már mondtam, minden kiemelt intézményünkre külön gonddal figyelünk és felvállaljuk az intézmények támogatását minden problémát illetően. Az MNT a magyar oktatást érintő összes problémát a sajátjaként kezeli – nyilatkozta Korhecz Tamás.

– Jövő hét elején fogok találkozni a magyarkanizsai és horgosi vezetőséggel. Közös, szakmailag megalapozott konfliktuskezelő tervet szeretnénk elfogadni. Azt gondolom, hogy nagy problémáról van szó, amely összefügg az oktatás minőségével, a közbiztonsággal, a nemzetek közötti viszonyokkal, ugyanakkor nem kezelhetetlen probléma. Persze nem úgy kell megoldani a helyzetet, hogy elüldözzük a romákat, vagy úgy, hogy a magyar diákoknak kelljen elmenekülniük az iskolából. Gondot okoz, hogy más szociális háttérrel, hátrányos helyzetből érkező, magyar anyanyelvű, de nem magyarként szocializálódott diákok nagy számban vannak jelen az osztályokban. Ez negatívan hat a tanulmányi előmenetelre és a légkörre az iskolában. A helyzet a roma gyerekeknek sem jó. A horgosiaknak érdeke, hogy a helyi roma gyerekek felzárkózzanak, iskolába járjanak és lehetőleg befejezzék középiskolai tanulmányaikat is, illetve becsületes kenyérkereső szakmát sajátítsanak el. Meg kell találni a problémás egyéneket és családokat. Meg kell nevezni, hogy kik a problémás gyermekek és kik azok, akik csak sodródnak az árral. A helyzetet a büntetőjog eszközeivel, különböző motiváló eszközökkel, pedagógiai és pszichológiai eszközökkel is kezelni lehet. A problémát mindenféleképpen a romák vezetőinek a bevonásával kell kezelni. Maximálisan be kell vonni a roma gyerekekkel dolgozni tudó szakembereket. Ha helyben nincsenek ilyen szakemberek, akkor oda kell vinni őket. Az MNT ebben is segíteni tud. Olyan szociális támogatási rendszert kell bevezetni az önkormányzat részéről, amelyben figyelembe veszik, hogy a család gyermeke hogyan viselkedik, hogyan tanul, a család közreműködik-e a problémák megoldásában. Az emberek általában érzékenyek a zsebükre. Adottak a jogszerű büntető és jutalmazó eszközök. Hiszem, hogy a következő tanévre kidolgozzuk azt az intézkedésrendszert, amellyel normalizálható lesz a helyzet – fejtette ki dr. Korhecz.

MIT TEHET A TARTOMÁNYI TITKÁRSÁG?

A Horgoson előállt áldatlan helyzet ügyében tegnap Deli Andor tartományi jogalkotási, kisebbségi és immár oktatásügyi titkárhoz fordultunk, ugyanis Jeges Zoltán új beosztására hivatkozva nem nyilatkozhatott, április 6-ától titkárhelyettesi pozíciót tölt be az új, összevont titkárságban. Deli Andor megerősítette, hogy hivatalos megkeresés még nem érkezett Horgosról az illetékes tartományi szervekhez, ennek hiányában nem intézkedhetnek. Hozzáfűzte, hogy a média információi alapján nem indul be a tartományi gépezet, viszont meg kell vizsgálni, hogy ilyen esetben, mint a horgosi, mit tehet a titkárság.

Forrás: Magyarszó.com

Szólj hozzá!