Az útkarbantartók lezárnák az autópályát

A Nibens csoport vállalatainak dolgozói a tiltakozás fokozásán kívül azt 
is bejelentették, hogy az Európai Bizottságtól kérnek segítséget
A Nibens csoporthoz tartozó útkarbantartó vállalatok munkásai közül kedden mintegy ötszázan vonultak fel a szerb kormány épülete előtt, és szinte teljesen megbénították a forgalmat a Nemanja utcában, illetve az ahhoz vezető utcákban. A dolgozók transzparensein többek között a következő felirat volt olvasható: Éhesek vagyunk. A tiltakozók délután négy óra után oszlottak fel.

Az elégedetlen munkásokat Tamara Stojčević, a kormány főtitkára, valamint a gazdasági és regionális fejlesztési minisztérium munkatársai fogadták. A legutolsó hírügynökségi jelentések szerint a kormány csütörtöki ülésén tárgyal a Nibens csoport helyzetéről.

Az alkalmazottak követelik, hogy a bankok, amelyeknek a Nibens csoport tőkéje összértékének mintegy 70 százalékával tartozik, vegyék át a céget és biztosítsák a munkájuk végzéséhez szükséges pénzt. A másik követelés értelmében a Privatizációs Ügynökségnek a kormány utasítására meg kell semmisítenie a belgrádi Preduzeće za puteve és Partizanski put, valamint az újvidéki Bačka put vállalatok megkérdőjelezhető magánosítási szerződéseit. Az alkalmazottak szerint szavatolni kell a több mint 5 ezer munkásnak és családjaiknak a megélhetését.

A Szerbiai Útkarbantartók Önálló Szakszervezete támogatásáról biztosította az elégedetlen munkásokat, valamint bejelentették, hogy az Európai Uniótól kérnek segítséget. Sonja Vukanović, a szakszervezet elnöke szerint az államhatalom nem hajlandó meghallani az útkarbantartók panaszát, ezért nem marad más választásuk, mint az EU-hoz fordulni.

Eddig hat alkalommal fordultunk az illetékes minisztériumokhoz, de egyetlenegyszer sem kaptunk választ. Ezért döntöttünk úgy, hogy panaszunkkal felkeressük az Európai Bizottságot és azt a fa-, illetve építőipari cégeket tömörítő nemzetközi szervezetet, amelynek mi is a tagjai vagyunk. Emellett értesítjük helyzetünkről, illetve az állam magatartásáról azokat a bankokat és pénzügyi szervezeteket, amelyek Szerbiában infrastrukturális projektumokat finanszíroznak, hadd tudják meg, milyen országgal van dolguk – közölte Vukanović, valamint bejelentette: ha ennek a hétnek a végéig érdemben nem történik előrelépés az útkarbantartók helyzetét illetően, akkor lezárják a 10-es közlekedési folyosót.

Đuro Trivunović, a Bačka putevi szakszervezetének az elnöke bejelentette, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg Mirko Cvetković kormányfő nem fogadja őket, és nem ad írásos ígéretet az útkarbantartók követelésének teljesítésére. Az illetékes miniszterrel, Milutin Mrkonjićtyal folytatott megbeszéléseken egyeztetettekből még semmi sem teljesült, magyarázta Trivunović.

A Nibens csoporthoz 13 útkarbantartó vállalat tartozik, amelyeknek több mint 5 ezer munkása van. A cég 110 millió euróval tartozik pénzintézeteknek, és állítólag majdnem ugyanekkora összeggel a vállalat beszerzőinek. A cég többségi tulajdonosát, Milo Đuraškovićot és több munkatársát másfél hónappal ezelőtt tartóztatta le a rendőrség visszaélés és sikkasztás gyanújával.

Forrás: MagyarSzó.com


Szólj hozzá!