A döntéshozás felelőssége

Bűnmegelőzéssel kapcsolatos foglalkozásokat szervez a Fészek Napköziben a magyarkanizsai szociális védelmi központ
A társadalom peremére szoruló gyerekek körében nagyobb a kockázata a törvénybeütköző viselkedésnek, ezért a Magyarkanizsai Szociális Központ olyan projektummal pályázott a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitika és Népesedésügyi Titkárságnál, amelynek célja a bűnmegelőzés.

Tóth Olga, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a kiskorúak törvénybeütköző viselkedését megakadályozó projektum a tavalyi, visszailleszkedést segítő program folytatása. A célcsoport ezúttal a 14 éven aluli korosztály, mert jobb idejekorán kezelni a rossz irányt vett életvitelt. A projektum ideje alatt tematikus-interaktív előadások, filmvetítések segítségével szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, s a szervezők meghívásának eleget tesznek az egészségház, a rendőrség és a bíróság szakemberei is.
Raffai Tímea, a projektum koordinátora beszámolt róla, hogy a gyerekek heti rendszerességgel összegyűlnek a Fészek Napköziben: 25 fős csoportokkal dolgoznak, másfél-kétórás előadások, oktatófilmek segítségével próbálják őket rádöbbenteni a helytelen döntések következményire. Egy-egy ilyen foglalkozás során sok kérdés merül föl, ezért jó, hogy a gyerekek mernek kérdezni.
– A prevención van a hangsúly, mert a korábbi foglalkozások tapasztalataiból azt szűrtük le, hogy már tizenéves korban el kell kezdeni a megelőzést. Sok dologgal szembesülnek a gyerekek, de még nem érettek rá, hogy felelősségteljes döntéseket hozzanak. A tavalyi csoport után úgy döntöttünk, ezúttal már tízéves kortól megmutatjuk a védenceinknek, mi várhat rájuk, ha rossz döntést hoznak, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a környezetük. A szülők is nagyon jól fogadják ezeket a foglalkozásokat, várják a segítő, ismeretterjesztő előadásokat, mert nekik sokszor nincs idejük, nincs meg a tudásuk, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. Szinte egész évben folytatjuk a tevékenységet, a pályázat keretein kívül is. A Fészek Napköziben folyamatosan tudunk dolgozni a gyerekekkel. Az idén kibővítettük a kört, és 90 százalékban olyan gyerekekkel foglalkozunk, akik eddig nem kerültek a nyilvántartásunkba – közölte Raffai Tímea.
A legutóbbi foglalkozáson jelen volt a horgosi Október 10. Általános Iskola tanulóinak egy csoportja is. Kísérőjük, Petrović Marko, a horgosi roma cselekvési terv koordinátora elmondta, hogy hasznosnak tartja ezeket a foglalkozásokat. Arra a kérdésre, enyhülnek-e a horgosi iskolában a viselkedési problémákkal küzdő diákok okozta gondok, azt válaszolta, hogy mintegy 40 százalékkal kevesebb ilyen eset fordul elő. Most a sportolás felé irányítják a roma diákok figyelmét, lesz roma kézilabdacsapat, néhányan focizni járnak majd, mások zenedébe, testépítésre, asztaliteniszre. A sportra fektették a hangsúlyt, mondta a koordinátor, mert a gyerekeknek jó a fizikai erőnlétük, s ezt szeretnék kihasználni.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!