Hatályba lépett az új vámkódex

Tegnaptól új törvény alapján történik a vámvizsgálat a határátkelőkön. Az utazókat érintő változásokról Olekszandr Pohilko, a Csapi Vámhivatal vezetője tájékoztat.

– Mekkora összegre és milyen feltételek mellett lehet árucikkeket behozni Ukrajnába?

– A jövedéki termékeket kivéve  az országba a személyi poggyászban, illetve az azt kísérő csomagokban vámmentesen behozható  ter­­mékek  összértéke  nem haladhatja meg az 1000 eurót, súlyban pedig az 50 kilogrammot. A repülővel utazók  számára  a  behozott tárgyak  ára nem lehet több 500 eurónál. Az e sávba tartozó cikkeket nem kell feltüntetni a vámáru-nyilatkozatban.  Ez a szabály azonban csak azokra a személyekre vonatkozik, akik  naponta csak egy  alkalommal  lépik át az államhatárt.

 – S ha valaki naponta többször is megteszi ezt?

– Aki így cselekszik, az ország területére behozott termékekről köteles írásbeli  vámáru-nyilatkozatot tenni és  az adótörvénynek megfelelően  áruforgalmi és 10 százalék  értékadót  fizetni.

– Konkrétan milyen áruféleségeket szabad vámmentesen behozni Ukrajnába?

– Természetesen a személyes holmit. Továbbá kulturális értékeket, úgymint: litográfiákat, festményeket, grafikákat, eredeti kisplasztikákat, szobrokat, postabélyegeket, címeres okiratokat, botanikai és zoológiai gyűjteményeket, ásványokat,  száz évnél korábban előállított régiségeket és numizmatikai kollekciókat.

E kategóriába tartoznak  az Ukrajnába áttelepülők számára elsődlegesen szükséges  mindennapi  közhasználatú  cikkek,  az országon átutazók  tulajdona,  a külföldi hagyatékból származó javak, az idegen országokban  versenyeken nyert  műszaki cikkek, érmék, egyéb értékek. Nem kell vámilletéket fizetni  a korábban  Ukrajnából kivitt magánhasználatban lévő gépjárművek után, amennyiben ezt igazolni tudják. Ilyen elbírálás alá esnek az Ukrajnába ideiglenes jelleggel behozott   személyes  használatban lévő közlekedési eszközök, valamint a járművek gyárilag  készült  tankjában lévő üzemanyag.

A gépjárműveket kivéve használt műszaki cikkek, háztartási berendezések, bútorok, a  huzamosabb ideig külföldön való tartózkodást biztosító  vagyontárgyak. Ez a szabály azonban csak azokra érvényes, akik a külföldi kiküldetésből, munkavállalásból  való hazatérést követő hat hónapon belül  hozzák vissza javaikat.

– Melyek a személyes használati cikkeknek minősülő  termékek?

– Ide sorolandók  az  itt-tartózkodás  idejére szükséges  higiéniai, kozmetikai  cikkek és tisztálkodó szerek, láthatóan használt  fehérneműk és egyéb  ruházati termékek. Ugyanilyen elv alapján vámmentesen hozhatók be az országba nemesfémből készült ékszerek, drágakövek. Nem kell illetéket fizetni  a magáncélra alkalmazott  irodai berendezések, fényképezőgépek, videokamerák, adathordozók után.  Adómentesen hozható be két darab hangszer, egy-egy látcső,  magnetofon, diktafon,  hordozható televíziókészülék, nyomtató, legfeljebb két noteszgép, valamint háromnál nem több  USB-kulcs, egyéb műszaki cikkek.

– Mi a helyzet a jövedéki termékek, mint például  az alkohol tartalmú italok, dohányáruk behozatalával?

– A fent nevezett termékeket  csak a 18. életévüket betöltött személyek birtokolhatják. A számukra meghatározott a vámmentes mennyiség: maximum 200 szál cigaretta, 250 gramm dohány, 50 darab szivar,  avagy  a 250 grammot meg nem haladó súlyú dohányipari termék. A tizennyolc éven felüliek  legfeljebb 5 liter sört, 2 liter bort és egy liter 22 százalékosnál nem kisebb alkoholtartalmú égetett szeszt vihetnek magukkal.

Az illetékmentesség azonban csak azokra vonatkozik, akik  24 óránál nem kevesebb időt töltöttek Ukrajna területén.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó

Szólj hozzá!