Törvénytervezet a kettős állampolgárságról

utlevelLev Mirimszkij független parlamenti képviselő Az állampolgárságról szóló törvényben eszközlendő változásokról címmel 2308 iktatószám alatt tervezetet nyújtott be, melynek lényege a kettős állampolgárság legalizálása Ukrajnában – adta hírül a Gazeta.ua.

A dokumentum lényege, hogy azoknak a 18. életévüket betöltött ukrajnaiaknak, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát, nem kell lemondaniuk az ukránról. A tervezet szerint csupán annyi kötelezettsége lenne, hogy a történteket bejelenti az illetékes szervnél (Ukrajna Belügyminisztériuma), mely az illető személyazonossági igazolványába bejegyzi a második állampolgárság tényét.

Az érveléskor mindenképpen hasznos

A kettős állampolgárság törvénybe iktatásával kapcsolatban kikértük dr. Tóth Mihály korábbi parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke véleményét.

– Hogyan értékelhető a tervezet megszületése?

– Mindazok szempontjából, akik a többes állampolgárság legalizálását szorgalmazzák, a benyújtott dokumentum egyértelműen pozitív tartalmat hordoz. Főként azért, mert a témában folyó többéves diskurzust kiszélesíti az ezt támogató érvek irányába. Míg eddig a törvényhozói tevékenység a többes állampolgárság tiltására, szankcionálására irányult, ez a tervezet lehetőséget teremt a mellette szóló érvek felsorakoztatására. S ilyenek akadnak bőséggel. Utat nyit a nagyvilágban való érvényesüléshez, élő kapcsolatot hoz létre Ukrajna és a világ számos országa között. Leegyszerűsíti a külföldi munkavállalást, tanulást, gyógykezelést – hogy csak néhány fontos szempontot említsek.

– Mi lesz a benyújtott tervezet sorsa?

– A dokumentumhoz fűzött magyarázatból kiderül, hogy a benne foglaltak nem ütköznek Ukrajna Alkotmányába, így egyszerű többséggel is elfogadhatja a parlament. Ennek ellenére – meglátásom szerint – a mai viszonyok közt kevés a realitása annak, hogy törvényerőre emelkedjen. Abban viszont bízom, hogy hivatalos parlamenti jegyzése az ezzel járó parlamenti és parlamenten kívüli vita önmagában is akadálya lesz a tiltó, büntető tartalmú jogszabályok megszületésének.

– Ön több, a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos törvénytervezet megalkotásában is részt vett. Hivatalos fórumokon is elismerték, hogy az új nyelvtörvény megalkotásából oroszlánrészt vállalt. Két beterjesztőjét, Vagyim Kolesznyicsenkót és Szerhij Kivalovot Vlagyimir Putyin orosz elnök, az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából Alekszander Puskin-emlékéremmel tüntette ki. Nem vár valami hasonlót a magyar vezetők részéről?

– Míg korábban, a kitüntetések adományozásakor az érdem és a produktum is meghatározó szempontok voltak, a tények bizonysága szerint a jelenlegi kormány a határon túliak esetében kizárólag az általa favorizált szervezethez közel állókat részesíti ilyen figyelemben. Erre való tekintettel, valamint azért, mert nem az ilyen vállveregetések motiváltak – motiválnak, s nem ezek ösztönöznek, így, a jelenlegi kurzustól semmi okom elvárnom ezt.

H. S.

A javasolt változtatások értelmében azoknak a külföldieknek (kivéve a bűnözőket és elítélteket), akik ukrán állampolgárságért folyamodnak, nem kellene lemondaniuk a már meglevőről.

„Jelenleg semmilyen adminisztratív, illetve jogi felelősség nem terheli a kettős állampolgárságúakat. Ukrajna Alkotmánya kimondja, minden személy köteles egy állampolgársággal bírni, ám az alaptörvény nem rögzíti, hogy kizárólag egyetleneggyel. Ebben az esetben az egy és az egyetlenegy más fogalmat tartalmaz, így ez (ti. a kettős állampolgárság) nem mond ellent az alkotmánynak” – fejtette ki véleményét Mirimszkij a Gazeta.ua-ban.

A parlamenti képviselő szerint a tervezet elfogadása minden ember életét komfortosabbá tenné.

„Miért rossz az, hogy azok, akik egy másik ország állampolgáraivá válnak, megtartják az ukránt is? A külföldön munkát vállalóknak pedig egyenesen előnyös, ha ott is teljes jogú lakosokká válnak, ám Ukrajna számára sem vesznek el. Az államnak az a feladata, hogy minden tagjáról gondoskodjon, ez a törvény pontosan ezt szolgálja” – érvelt álláspontja mellett a honatya, aki hozzátette: a kettős állampolgárság számos országban elfogadott, s bízik abban, hogy módosító indítványát támogatni fogja a Régiók Pártja és a kommunisták frakciója.

A képviselő arra is rámutatott, hogy jelenleg mintegy ötmillióan az ország határain túl vállalnak munkát, az ország lakosságának 5–10 százaléka pedig már amúgy is rendelkezik más országban kiadott személyi igazolvánnyal.

A kérdéssel kapcsolatban többen is kifejtették véleményüket a tsn.ua honlapján.

„Mindez a szomszédos országok agresszív külpolitikájának az eredménye. Az állampolgárság megadása lehetőséget biztosít arra, hogy mind aktívabb kultúr- és információs politikát folytassanak az emberek körében” – állítja Andrij Jermo­lajev, a stratégiai kutatások intézetének igazgatója.

Andrij Asztapov jogász szerint a kettős állampolgárság intézményének bevezetése csak alkotmánymódosítás útján lehetséges, ehhez pedig vagy népszavazás, vagy alkotmányos parlamenti többség (300 képviselő igen szavazata) szükséges.

„A kettős állampolgárság a migráció felgyorsulását, az ukránok jogának gyengülését vonná maga után. Mi még nem tudjuk gazdaságilag megvédeni magunkat és munkát biztosítani valamennyi ukrajnainak” – jelentette ki Bohdan Benyuk, az emberjogi, kisebbségi és nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó parlamenti bizottság tagja.

Mint ismeretes, a Szvo­boda frakciójának tagjai több alkalommal felléptek a kettős állampolgárság bevezetése ellen, meggyőződésük, hogy az destabilizálná Ukrajna gazdaságát.

Kárpáti Igaz Szó

Szólj hozzá!