Törvények kisebbségi nyelveken is

Egymillió dinárt különítenének el a szerbiai parlament jövő évi költségvetéséből fordítói szolgáltatásokra. Ezt a pénzt a képviselői csoportok barátkozásra fenntartott keretéből irányították át, miután a kisebbségi frakció kérvényezte, hogy a parlament által elfogadott törvényeket fordítsák le a kisebbségek nyelveire is.

Ez derül ki a parlament 2011-es költségvetési javaslatából, amelyet szerdán véleményezett és fogadott el a törvényhozás adminisztratív bizottsága. Az 1,91 milliárdos költségvetésből a parlamenti szolgálatok költségeire 1,131 millió dinárt fordítanának, a képviselők szükségleteire pedig 763,6 milliót.

A büdzsé összege 80 millió dinárral nagyobb annál, amelyet első nekifutásra összeállítottak e bizottság korábbi ülésén, ezt a különbséget pedig az ülések tévéközvetítésére fordítanák.

Nenad Konstantinović bizottsági elnök elmondta, ezzel a 80 millió dináros kerettel biztosítják a parlament munkájának átláthatóságát, arról azonban még nem született döntés, hogyan fogják elkölteni. Ez a pénz egyelőre tartalék formájában szerepel a költségvetésben.

– Nem az adminisztratív bizottságtól függ, milyenek lesznek a tévéközvetítések és esetleg egy új, parlamenti csatorna alakul-e majd. Ennek ellenére tartalékolunk e célra pénzt, mert nem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy pénzhiány miatt ne legyenek közvetítések – nyilatkozta.

Amennyiben a jelenlegi költségvetési tervezet elfogadásra kerül, a parlamenti bizottságok további 10 millió dinárral gazdálkodhatnak. Ezt a pénzt szakértők alkalmazására fordíthatják, akik különböző elemzéseken és törvényjavaslatokon dolgoznának.

A 2011-es évben lesz első ízben a parlamentnek saját költségvetése, a képviselőházról szóló törvény értelmében.

A javaslatot még a Pénzügyminisztériumnak is véleményeznie kell.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!