A PSD megérti, hogy az RMDSZ elcsatolná Erdélyt

Emil Radu Moldovan parlamenti képviselő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: ha a kormányon maradás fejében az RMDSZ azt kéri a Demokrata Liberális Párttól (PD-L), hogy Erdélyt csatolják Magyarországhoz, Emil Boc azt is aláírja.

Erdély országEmil Radu Moldovan mindezt az oktatási törvény kapcsán mondta, amelyért a kormány felelősséget vállalt.

„Az RMDSZ óhaját meg tudom érteni. Az túlzott, de ők céljukat, érdekeiket követik. A vétkes a Boc-kormány, amely számára a székek megőrzése mindennél fontosabb. Ha az RMDSZ azt kéri a kormányon maradás fejében, hogy holnap csatolják Erdélyt Magyarországhoz, Boc azonnal aláírja, csak hogy miniszterelnök maradhasson. Egyáltalán nem túlzok. Számukra mindennél fontosabb a hatalom, másképp nem tudom ezt megmagyarázni” – fejtette ki Moldovan, aki helytelennek tartja, hogy a tanügyi törvény „túlzott, önkényes feltételeket” tartalmazzon.
„Ahhoz, hogy román tannyelvű iskolát lehessen létrehozni, 300 gyermekre van szükség, míg a kisebbségi tannyelvű iskolához elég egy gyermek. És még nem is beszéltem a fejkvótás rendszerről, ott 30 százalékkal magasabb a kisebbségieknek szánt finanszírozás. Egyetértek azzal, hogy legyenek egyenlő jogaink, őrizzék meg hagyományaikat, tanuljanak olyan nyelven, amelyen akarnak, de a román nyelvet ne változtassuk idegen nyelvvé Romániában” – szögezte le Moldovan.

Forrás: Erdély.ma

Szólj hozzá!