Nemzeti fenntartásba veszi a kormány a Pécsi Kodály Központot

Éves szinten egy milliárd forintot takaríthat meg Pécs. A kormány a Széchenyi-terv keretében nemzeti fenntartásba veszi a pécsi Kodály Központot. Páva Zsolt, Pécs polgármestere elsőként köszönetét fejezte ki, amiért a kormány egyértelműen támogatja a pécsieket, a mostani döntés ugyanis éves szinten egy milliárd forint megtakarítását jelenti a városnak. Pécs az első olyan vidéki helyszín, ahol nemzeti fenntartású intézmény lesz, ilyenek ugyanis csak Budapesten vannak – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Hírszolgálat Pécs.

A kormány döntése Pécs számára azt üzeni, beért az a másfél éves megfeszített munka, amely a több éves, sorozatos kudarcok és negatív hírek ellenére, végül mégiscsak sikerre vitte a pécsi Európa Kulturális Főváros programot. Ennél komolyabb elismerés, ennél komolyabb bizalom, mint hogy Pécs a vidéki városok sorában elsőként tudhat magáénak nemzeti intézményt, nem is kell – mondta Pécs polgármestere.

Páva Zsolt szerint köszönet illeti Pécs országgyűlési képviselőit, akiknek komoly szerepe van abban, hogy a kormány így döntött és támogatja a pécsieket.

Nem volt egyszerű dolga képviselőinknek, ezt nyugodtan elárulhatom. Számos város próbálta beelőzni Pécset, sokan szerették volna, ha nem minket támogat a kormány. Végül az erőfeszítéseket siker koronázta, a bizalom Pécs felé mindennél erősebb – mondta Páva Zsolt.

A polgármester hangsúlyozta, mostanában több kritika is érte a kormányt, amiért elődjénél sokkal gyorsabban hoz döntéseket.

Mindezekre azt tudom mondani, hogy ennek mindenki csak örülhet, mi pedig különösen! Emlékszünk, hogy elsőként 2009 nyár elején hangzott el ígéretként, hogy a koncertterem még a cikluban állami kezelésbe kerülhet. Örültünk a bejelentésnek, de aztán mégsem született meg a döntés. A kormányváltás viszont ezt is megoldotta.

Páva Zsolt közölte, Pécs haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a kormánnyal a fenntartásbavétel részleteiről, erről a későbbiekben folyamatosan beszámolnak majd. Az viszont már most egyértelmű, hogy minden szempontból sikeres év vár a Kodály Koncertközpontra, ugyanis az idei rendezvénynaptárban már alig van szabad hely.

Forrás: Objektív Hírügynökség

Szólj hozzá!