Státustörvény: maradnak a kedvezmények

A magyar állampolgárság megszerzése után sem esnek el az eddigi támogatásoktól a Magyar igazolvánnyal rendelkezők a státustörvény módosításának köszönhetően. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az eredeti törvényszöveg szerint aki magyar állampolgár vagy folyamodik az állampolgárságért, az nem lehet alanya a státustörvénynek. A módosítással ezt megszüntették. A döntés mintegy kilencszázezer embert érint, eddig ennyien igényeltek Magyar igazolványt.

– Azt szeretnénk, ha a szomszédos országokban élő magyarok hozzájuthatnának azokhoz a kedvezményekhez, amelyek a státustörvényben vannak – fogalmazott Répás Zsuzsanna. Kifejtette: a támogatás feltétele ezentúl az, hogy valaki a szomszédos államokban éljen, s magyar ajkú legyen, de akár magyar állampolgár, akár nem, igényelheti azt. A kedvezmények köre nem változott, minden juttatás ugyanúgy jár majd, mint eddig. Több helyen – így például Kárpátalján – elterjedtek olyan hírek, hogy az állampolgárság miatt ezek megszűnnek. E téves információkat szeretnék eloszlatni, hogy ne érezzenek akadályt az ott élő magyarok az egyszerűsített honosítás kérelmezésében.

Újdonság, hogy az oktatási-nevelési támogatás éves összege ezentúl az óvodások után is jár. Az iskolásoknak ezenfelül egy kétezer forintos taneszköz vásárlási támogatás is igényelhető. Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: szigorúbbá szeretnék tenni, hogy ki kapja meg ezeket a kedvezményeket.

Annak jár, aki valóban magyar iskolába íratja a gyermekét, hiszen a kedvezmény célja, hogy az anyanyelvű iskoláztatást segítse. Megjegyezte: a szórványterületeken, ahol nem elérhető a magyar iskola, szóba jöhetnek egyéb formák, mint például hétvégi magyar iskola.

A státustörvény módosítása az egyszerűsített honosítás miatt vált szükségessé, húzza alá lapunknak adott kommentárjában Ambrus Pál, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksági tagja, a Técsői Református Líceum igazgatója.

– A módosítás nagy változásokat nem hozott, én legalábbis nem látok ilyet. Itt a törvény végrehajtásának folytatásáról van szó, a kedvezményekkel a kárpátaljai magyarok, ahogy eddig is, számolnak – fejti ki. – Az oktatási-nevelési támogatás kapcsán megjegyzendő: magyarországi viszonylatban nem nagy összegről van szó, ám kisebbségi létben, különösen a szórványban ez már számottevő, hiszen sokan munkanélküliek, s még többen vannak, akik a létminimum közelében élnek. Ezt egyébként a vasárnapi iskolába járók eddig is igényelhették.

– Újdonság viszont, hogy most az óvodások után is jár.

– Régi kérelemről van szó, s ennek megvalósítása a szórványban élőknek is jó hír. A támogatás igénybevételéhez pedig megvan az alap: Kőrösmezőn, Rahón, Nagybocskón, Gyertyánligeten, Aknaszlatinán, Bustyaházán és Szolyván magyar óvoda, Técsőn, Visken és Huszton pedig magyar csoport működik. Az utóbbiak esetében is az önálló intézménnyé való alakulás jelentene megnyugtató megoldást. Az óvoda alkotja az iskola alapját, megerősödésük azért is fontos, hogy ne kelljen évről évre „vergődni” annak érdekében, hogy összejöjjön annyi elsős, amennyi az első osztály megnyitásához szükséges.

Forrás: KISZO

Szólj hozzá!