Mi lehet az összeborulás hátterében?

Egyes hírek szerint a határon túli, így a kárpátaljai magyarság iránt elkötelezett Jobbik magyar parlamenti párt együttműködhet azzal a Szvobodával, amely nem éppen a kisebbségek iránti toleranciájáról ismert. Mi lehet a háttérben?

– Mi vezérli a Szvobodát?

– Tudomásom szerint az együttműködés lehetősége egy elképzelés, amit a Jobbikon belül sem mindenki oszt. A Szvoboda nyitni akar az Európai Parlamentben lévő párt(család)ok irányában. Nyilvánvaló, az Európai Néppárt felé nem tud, a szocialisták és a liberálisok felé még kevésbé, így ebben a magyar pártban szeretne partnert találni. Ám ahhoz, hogy ebből konkrét együttműködés legyen, még sok időnek el kell telnie.

– Valóban kibékíthető a tűz és a víz?

– Az európai politika egyik alapmotívuma, hogy egy pártcsalád tagja ajánlja be az újonnan jötteket. Lehet, hogy a Szvoboda a retorika szintjén tesz majd gesztusokat, de nem biztos, hogy a gyakorlatban is lesz változás, mivel az veszélyeztetné szavazói jelentős részének szimpátiáját. Kérdés, hogy az ukrán párt felvállal-e némi népszerűség-csökkenést az európai elismertségért.

– Ha mégis lesz egyezség, az mennyire lehet életképes?

– A Jobbik a markáns nemzetpolitikát és magyar érdekvédelmet tűzte zászlajára, s lényegében ezt tette a Szvoboda is, csak éppen ukrán vonatkozásban. Előbb-utóbb mindenképpen érdekütközés lesz, hiszen mi a kettő határvonalán vagyunk.

– Kovács Béla európai parlamenti képviselő szerint nem bizonyított, hogy a Szvoboda áll a vereckei honfoglalási emlékmű meggyalázása mögött.

– Ez lehetséges. Az viszont biztosan a nevükhöz fűződik, hogy a múlt évi helyhatósági választások előtt felvetették, a két kárpátaljai magyar pártot le kell venni a választási listáról, mert a plakátjaik magyar nyelvűek is voltak, és az anyanyelvű szöveg volt a domináns.

Forrás: KISZO

Szólj hozzá!