Nemzetközi segítségnyújtás a hazai felsőoktatási törvény vitás elemeiben

Külföldi szakemberek mutatják be a felsőoktatás jól működő nemzetközi gyakorlatait

A felsőoktatási törvénytervezet körüli nyilvános vitára reagálva, nemzetközi konferenciának ad otthont a Dunaújvárosi Főiskola 2011. február 24-én. A sikeresen működő nemzetközi felsőoktatási gyakorlat bemutatására brit, holland, finn és német szakembereket kértek fel, hogy a hazai felsőoktatási szektor szereplőivel egyetemben beszéljenek a felsőoktatási törvényi koncepció vitás elemeinek külföldi gyakorlatáról. A konferencia anyagából törvényjavaslat készül – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Pokorni Zoltán az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke, dr. Dux László az NFM felsőoktatási és tudományos helyettes államtitkára valamint dr. Bognár László, a Dunaújvárosi Főiskola rektora jegyzi azt a jövő csütörtökön nyíló konferenciát, amely a hazai főiskolák szerepét és helyzetét vizsgálja az európai felsőoktatásban. A konferencia célja, hogy felhívja a szakpolitikusok figyelmét a sikeres, jól működő európai példákra. A konferencián szinkrontolmács segíti az előadók megértését.

A várhatóan májusban parlament elé kerülő új felsőoktatási törvény évekre megszabja majd a felsőoktatási intézmények életét, egyesek sorsát el is dönti. A főiskolai szektor különösen nagy reményekkel és még erősebb félelmekkel várja a törvény végleges megszületését, hiszen a főiskolák jelenlegi szerepének megítélése és jövőbeni feladatai az egyik leginkább vitatott pont volt az előzetes egyeztetések és az FT körül kialakult diskurzus során.

Az előadások egyeztetése során meghatározó szempont volt, hogy a meghívott országok képviselői beszámoljanak az érintett országok felsőoktatási intézményrendszeréről, a képzési szintekről és a képzés irányultságáról, a képzési programok indíthatóságának feltételeiről, az akkreditáló testület jogosítványairól, az akkreditációs eljárás folyamatáról, a felvételi- és finanszírozási rendszerről, valamint a minőségbiztosítási követelményekről.

„Tény, hogy az utóbbi 9 évben a vidéki főiskolákra felvett hallgatók aránya az összes hallgatói piac 22%-áról 14%-ra csökkent. A főiskolák egyetlen pozitív jövőképe ma az egyetemmé válás, hiszen hiányzik az a rájuk szabott, hosszú távú és kiszámítható társadalmi szerep, ami mentén sikeres főiskolai szintű stratégiákat fogalmazhatnának meg. A február 24-én megrendezésre kerülő konferencia olyan sikeres, nemzetközi gyakorlatokat mutat be a hazai szakpolitikusoknak, amelyek példakánt szolgálhatnak a hazai felsőoktatási törvény megalkotása során.” – mondta dr. Bognár László a Dunaújvárosi Főiskola rektora.

A DF rektora elmondta, hogy Dr. Hoffmann Rózsát az NFM oktatásért felelős államtitkárát is meghívták a rendezvényre, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem vesz részt a szakmai konferencián.

Forrás: Objektív Hírügynökség

Szólj hozzá!