Mozgolódás a radikális oldalon

Több, a Jobbikot elhagyó párttag a Magyar Főnix Mozgalomban folytatja a politizálást – állítják a Magyar Hírlap volt jobbikos forrásai. Az utóbbi hónapokban több helyi jobbikos pártszervezet feloszlott, ám a volt tagok közül sokan nem hagytak fel a politizálással, hanem a parlamenti pártnál radikálisabb hangot megütő Magyar Főnix Mozgalmat választották. Az új szervezetet a Jobbikból korábban kilépett vagy kizárt tagok, vezetők alapították. Az új párt elnöke az egykori MIÉP-es, majd Jobbik-alelnök Bíber József Tibor. Szerinte a Jobbik a tavalyi választások után „politikai prostituálttá” vált. Úgy hírlik, több feloszlatott megyei Jobbik-szervezetből és az egykori Magyar Gárdából is csatlakoztak a Magyar Főnix Mozgalomhoz.

Bíber József Tibor a Magyar Hírlapnak megerősítette az információt. Elmondta, a mozgalmat a Jobbikban politizáló, abban csalódott emberek hozták létre. „Mi az eredeti, ősi jobbikos célokat és politikát képviseljük, amelytől a Jobbik mára eltávolodott” – fogalmazott Bíber. Hozzátette, erős vidéki jobbikos szervezetek tagjai, így például a kecskeméti, gyöngyösi vagy kaposvári csoportok is „átálltak” hozzájuk. Felvetésünkre, hogy miért is csalódtak a Jobbikban, elmondta, a tagság belülről tapasztalta, hogy a párt nem olyan, amilyennek mutatja magát, szerinte a szavazóbázisával éppen ellentétes célokért küzdenek a parlamentben. Mint magyarázta, a Jobbik csak a cigánytémát erőlteti, úgy, hogy az hamarosan polgárháborúhoz vezethet. Szerinte egyébként a „cigánybűnözés” fogalmát a Jobbik alelnökeként még ő hozta be a köztudatba, de ezt nem a polgárháború élezésével, hanem egy valódi, megoldásokat adó cigányprogram elfogadásával lehet kivédeni. Mint folytatta, a Magyar Főnix Mozgalom munkacsoportjai már dolgoznak ezen a programon.

Bíber József Tibor arról is beszélt a lapnak, hogy tervezik: 2014-ben elindulnak a választásokon. Hangsúlyozta azt is, a Magyar Főnix Mozgalom nem a Jobbikból kikopottak gyűjtőpártja kíván lenni, hanem hangsúlyozottan önálló nemzeti radikális erőként határozza meg magát.

Forrás: Magyar Szó

Szólj hozzá!