Corlățean: Romániát nem érdekli a schengeni csatlakozás

Fotó: erdely.ma

Fotó: erdely.ma

Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlățean külügyminiszter egy tévéinterjúban, amelyről szombaton számolt be a Mediafax hírügynökség.

Corlățean szerint egy ilyen döntés megkérdőjelezné a folyamat hitelességét, és Románia nem érdekelt abban, hogy egy ilyen folyamat része legyen. “Ahogy eddig is megvoltunk Schengen nélkül, ezután is megleszünk. Elővesszük az útleveleket, a cégek pedig, a nyugatiakat is beleértve, pénzt veszítenek. Ha az unió, vagy azok, akik ellenzik felvételünket, egy adott pillanatban majd szeretnék, hogy belépjünk, akkor hívják meg Romániát” – mondta Titus Corlățean a Realitatea hírtelevíziónak adott interjúban. Kifejtette: Románia már rég teljesítette a csatlakozási feltételeket és meggyőződése, hogy felvételét egyes tagállamok belpolitikai megfontolásból hátráltatják. Példaként az idei német választásokra és a jövő évi francia helyhatósági voksolásra utalt.

“Megint elő fogják venni a migráció ügyét, a roma kérdést, hogy választási kártyaként kijátsszák. Ha mi korrektek vagyunk, minden feltételt teljesítünk és mégis halasztás lesz, akkor azt kell mondanom, hogy elvesztette hitelét ez a folyamat” – mondta Corlățean.

Băsescu elhatárolódott

Traian Băsescu államfő szombaton közleményben határolódott el a külügyminiszter kijelentéseitől, amelyek szerinte a tárcavezető magánvéleményét tükrözik, és legfeljebb “viszonyulási javaslatként” értelmezhetők. “Románia továbbra is teljes mértékben érdekelt a schengeni övezethez való mielőbbi csatlakozásban” – szögezte le az elnöki hivatal közleménye.

Ponta szerint októberre halasztanák a csatlakozást

Corlățean televíziós szereplését megelőzően Victor Ponta miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak adott interjújában jelezte: olyan jelzéseket kapott, hogy egy-két tagország a román és bolgár schengeni csatlakozás októberre való elhalasztását fogja javasolni a migráció esetleges növekedésével kapcsolatos aggályokra hivatkozva.

Ponta később kiemelte, hogy Corlăţean a kormány nevében beszélt a schengeni csatlakozás prioritásáról, és az ország már mindent megtett azért, hogy pozitív elbírálásban részesüljön.

“Amennyiben ismét a halasztás mellett döntenek, annak valószínűleg politikai oka lesz, ezért nem fogjuk prioritásként kezelni az ügyet, hiszen mi már eléggé felkészültek vagyunk” – fogalmazott a kormányfő.

Az unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa március 7-8-i ülésén tűzi ismét napirendre Románia és Bulgária belépését a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe. A két ország eredetileg 2011 tavaszára beütemezett, több ízben halasztott csatlakozását legutóbb a holland vétó akadályozta meg.

Az Európai Bizottság több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia a belügyminiszterek értekezletének.

Forrás: Transindex

Vélemény, hozzászólás?