56 lakás energetikai korszerűsítése valósult meg Tatabányán

Bencsik János energia- és klímaügyért felelős államtitkár 2011. március 2-án Tatabányán részt vett két iparosított technológiával készült lakóépület energiatakarékos korszerűsítésének és felújításának átadóünnepségén. A két épületben összesen 56 lakás energetikai modernizálása valósult meg közel 40 millió forintos összköltséggel, melynek felét állami és önkormányzati támogatás biztosította – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától.

Az épületek felújítása során – okulva a miskolci tűzeset tapasztalataiból – a beruházók kiemelt figyelmet szenteltek a hőszigetelő anyagok rögzítésének tűzbiztonságára, ugyanakkor fontos szempont volt a felújítás során az épületek városképbe illesztésének biztosítása is. A 27 lakást magában foglaló Mártírok úti épület esetében a külső homlokzat teljes hőszigetelésére és a fűtésrendszer korszerűsítésére került sor, míg a 29 lakásos Köztársaság úti épület esetében a nyílászárók teljes cseréje, a külső hőszigetelés és a hőköltség-megosztók felszerelése valósult meg. A két épület energetikai modernizációjának költsége megközelítette a 40 millió forintot, aminek felét az önkormányzati és állami támogatás fedezte.

Az átadáson Bencsik János hangsúlyozta: a kormány elsősorban az ehhez hasonló, komplex megoldásokban gondolkozik, hiszen a hőszigetelés és nyílászárócsere, a fűtési- és melegvízellátó rendszerek modernizációja és a gépészeti korszerűsítés csak együttesen elvégezve hozhat tartós és hatékony eredményeket. Minél összetettebb – azaz minél nagyobb energia-megtakarítást eredményez egy-egy beruházás – a támogatási intenzitás a jövőben kiírandó pályázatok esetében a tervek szerint annál magasabb lesz majd, ezzel is ösztönözve az komplexebb beruházások megvalósítását – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: Objektív Hírügynökség

Szólj hozzá!