Kárpátalja és a közigazgatási reform

Különféle találgatások keltek szárnyra az ismét napirendre került közigazgatási reformmal kapcsolatban. Sokan tudni vélik, hogy megyénkben településeket, sőt járásokat vonnának össze a rendszer optimalizációja címén. Sőt, azt sem tartják lehetetlennek, hogy Kárpátalját egy korábbi elképzelésnek megfelelően Lemberg megyéhez csatolnák, s az így létrehozott közigazgatási egység székhelye Galícia fővárosában lenne.

Kell-e az efféle lépésektől tartani? Mi lehet a következménye, ha átrajzolják a régiók térképét? Újabb kisebbségellenes lépésre készül az ország vezetése? És még megannyi kérdés fogalmazódik meg a témában, melyeket néhány közismert személyiségnek tettünk fel.

Mihajlo Kicskovszkij, a megyei tanács korábbi elnöke szerint valóban szükség van bizonyos változtatásokra az állami apparátuson belül, mert rosszul, akadozva működik a gépezet.

– Korábban készült terveket melegít fel a hatalom – mondja az egykori tanácselnök. – Ezekre akkor sem voltak vevők a kárpátaljaiak. Azt sem támogattuk, amikor szóba került, hogy egyesítsék Galíciát és Kárpátalját. Ez közönséges agyrém, az sem gondolhatja komolyan, aki kitalálta.

Kárpátalja az ország legkülönlegesebb régiója, vélekedik Kicskovszkij. Az emberek mentalitása, a nemzetiségi kérdés, a térség földrajzi fekvése és még rengeteg egyéb tényező révén elképzelhetetlen, hogy bármely más megyével összemossák. Ha mégis sor kerülne ilyesmire, feltétlenül ki kellene kérni a lakosság véleményét egy népszavazással.

– A kárpátaljaiak húsz évvel ezelőtt már véleményt nyilvánítottak arról, hol akarnak élni – nyilatkozta lapunknak Jevhen Zsupan, a megyei tanács képviselője, a Ruszin Néptanács elnöke. – Egyértelműen kiálltunk a vidék autonómiája mellett, amit máig nem vettek figyelembe. Egy új közigazgatási rendszer kialakításakor ezt is figyelembe kellene venni, vagy újra megkérdezni a népet.

Gajdos István, Beregszász polgármestere, az UMDSZ elnöke szerint korai lenne bármilyen véleményt megfogalmazni:

– Sajnos, nem ismerem a konkrétumokat, hozzám semmilyen ezzel kapcsolatos hivatalos közlés nem jutott el, így csak a pletykák szintjén terjedő hírekből van tudomásom a reformtervekről. Azok alapján pedig nem volna szerencsés véleményt formálni.

Semmilyen térképátrajzolásról nincs szó, tájékoztatta lapunkat Mihajlo Popovics, a megyei tanács végrehajtó apparátusának vezetője.

– Szükség van a közigazgatási reformra, mert rengeteg az önálló életképtelen kis település – mondta. – Ezeket össze kell vonni egy közös önkormányzatba, aminek köszönhetően átláthatóbb és gazdaságilag is eredményesebb lehet a működésük.

A közigazgatási reform már beindult. Megtörténtek az első lépések, s már az idén várhatóak bizonyos fejlemények, például az irányítói gépezetben történő létszámleépítés. Arról azonban nincs szó, hogy járásokat vonnának össze, vagy Kárpátalját Lemberg megyéhez csatolnák. Az ilyesmi teljességgel kizárt, fogalmazott a megyei tanács végrehajtó apparátusának vezetője.

Forrás: KISZO

Szólj hozzá!