Az államnak ösztönző kereteket kell kialakítania a gyermekvállaláshoz

Az LMP szerint tévúton jár a kormány, ha egy olyanfajta népesedéspolitikáról beszél, ami az emberek gondolkodását akarja megváltoztatni. Az államnak az lenne a dolga, hogy ösztönző kereteket alakítson ki a gyermekvállaláshoz.

A képviselő kifejtette, hogy egyébként még szerencsés a helyzet, mert a magyar fiatalok egyelőre akarnak gyermeket. Emellett viszont a gyermekre vágyó fiatalok azt látják, hogy a megkapható gyermekkedvezményt az alacsony, pályakezdő fizetésekből nem tudják érvényesíteni. Hozzátette, hogy azok a fiatalok akik hitelt vettek fel, akár el is veszíthetik a lakásukat ha gyermeket is vállalnak, így ebbe gyakran nem mernek belevágni.

A politikus megjegyezte: amikor pedig az első gyermek után a nők visszatérnek a munkába, kilátástalan akadálypálya vár rájuk, mert a munkahelyek túlóráztatnak, a gyermekintézményekből viszont délután négy óra után kinézik a gyereket.

Ertsey Katalin leszögezte, hogy nem elsősorban a pénztámogatások, hanem női foglalkoztatás növelése lehet a demográfiai krízis megoldása. Ijesztőnek nevezte, hogy az új adórendszer kifejezetten bünteti a fiatal, alacsony keresetű és gyermekre még csak vágyó párokat. Kijelentette azt is, hogy a demográfiai problémák megoldásakor a határon túli magyarokra, mint migránsokra is gondolni kell. Elmondása szerint a határon túliak boldogulását elsősorban a szülőföldjükön kell segíteni. Hozzátette, ha viszont áttelepülnek, akkor nagyon komoly népesedési és gazdasági forrást jelentenek. A képviselő beszélt arról is, hogy a globális népességrobbanási, túlfogyasztási és klímaválság klímamenekülteket jelent majd, akik öt-tíz éven belül megjelenhetnek Európában.

Ertsey Katalin elmondta azt is, hogy az LMP a keddi parlamenti népesedési vitanapon felszólalt, de a vita további részében azért nem vettek részt, mert úgy látták, hogy a Jobbik által kezdeményezett rendezvény arra is szolgál, hogy a pártnak a heti adag cigányozása meglegyen. Hozzátette, tapasztalatai szerint a Jobbikon kívül minden frakció meg tudott egyezni abban, hogy egy népcsoport megbélyegzése nem vezet a megoldáshoz.

Forrás: LMP

Szólj hozzá!