HIDEGHÁBORÚ

Kelemen: politikai döntés született az oktatási támogatások ügyében

Megadóztathatják a Magyarországról érkező oktatási-nevelési támogatásokat azok után, hogy a magyar kormány egyoldalúan felrúgta a kormányközi megállapodást.

Kelemen Hunor egyetért Kovács Péter főtitkár azon véleményével, mely szerint politikai döntés volt a magyar kormány részéről annak a román-magyar kormányközi szerződésnek a felbontása, amelyben az Iskola Alapítványt nevezték meg a Szülőföldön magyarul program megbízott lebonyolítójának. Erről az RMDSZ elnöke mai kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt.

Szerdán délután Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője közölte Nagy Zoltánnal, az Iskola Alapítvány igazgatójával, hogy fel fogják bontani a szerződést, az oktatási-nevelési támogatások folyósításával pedig a Romániai Magyar Pedagógusszövetséget (RMPSZ) bízzák meg.

Egyébként a Fidesz-kormány a Szülőföldön magyarul program lebonyolítójának a támogatási program indulásakor, 2002-ben is a pedagógusszövetséget nevezte meg, a lebonyolítás 2003-ban, az MSZP-kormány idején, kormányközi megállapodás értelmében került át az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítványhoz.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, azt firtató újságírói kérdésre, hogy

politikai döntésként értelmezhető-e

az az intézkedés is, mely révén az oktatási-nevelési támogatás kezelésének joga 2003-ban átkerült az RMPSZ-től az Iskola Alapítványhoz, Kelemen elmondta: egy Románia és Magyarország között létrejött megállapodásnak volt a része az intézkedés.

Kelemen szerint teljes mértékben politikai döntés volt az is, amikor Orbán Viktor és Adrian Năstase korábbi kormányfő aláírtak egy megállapodást, amelynek értelmében a magyar igazolvány-rendszer működhetett Romániában.

“Amikor két kormányfő aláír egy megállapodást, az természetesen politikai jellegű, hiszen két politikai kormány között jött létre” – fogalmazott.

Kelemen emlékeztetett, Orbán Viktor és Adrian Năstase a magyar igazolvány igénylését lehetővé tevő megállapodást írta alá, a második megállapodást, amely az oktatási-nevelési támogatásra vonatkozott, és amely a magyarigazolvány-rendszernek a következménye volt, azt már Năstase és a miniszterelnöki tisztségben Orbán Viktort váltó Medgyessy Péter MSZP-s magyar kormányfő látta el kézjegyével.

Kelemen elmondta, egy ilyen szerződés egyoldalú felbontását a ‘69-es bécsi egyezmény

nem teszi lehetővé.

“Meg lehet ezt tenni, de számolni kell a következményekkel. Az ügyet a magyar kormánynak a román kormánnyal kell rendeznie. A román kormányban az RMDSZ is jelen van, így bármennyire is szeretnék megkerülni a szövetséget, ez nem lehetséges” – fogalmazott.

Kelemen hangsúlyozta, az oktatási-nevelési támogatást 2003-tól bonyolítja az Iskola Alapítvány, amelynek tevékenységével kapcsolatosan soha nem merültek fel kifogások. “Az Iskola Alapítvány szakszerűen bonyolította a támogatás odaítélését, nagyon nehezen, hosszú időn keresztül építettünk ki egy működő rendszert, amely soha semmilyen körülmények között nem mondott csődöt. A tavalyi, Fidesz-kormány ideje alatt történt ellenőrzések eredménye is azt mutatta, hogy ez a rendszer jól működik. Mi hónapokkal ezelőtt, több ízben is kértünk írásban tájékoztatást, hiszen

tőlünk is igénylik az információt

a pályázni vágyók: nyolc év alatt megszokták, hogy február és április között pályáznak, júniustól kapják az oktatási-nevelési támogatást adómentesen, postán, vagy banki utalvány útján, ösztöndíj formájában – amint a kormányközi megállapodás azt előírja” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Elmondta, túl azon, hogy az RMPSZ-t bízzák meg a támogatások kezelésével, a pedagógusszövetségnek számos jogi követelménynek is eleget kell tennie.

“A személyi adatgyűjtésnek feltételei vannak,

ezek a feltételek mind Romániában, mind Magyarországon és általában a civilizált világban eléggé szigorúak. Ezeket a feltételeket is teljesítenie kellene az RMPSZ-nek.

Ezenkívül egy másik, éles technikai kérdést is végig kell gondolni: ha a támogatások kezelését államközi megállapodáson kívül akarják lebonyolítani, akkor azt is meg kell gondolni, hogy adómentes lesz-e vagy sem. Mert megtörténhet, hogy drágább lesz az ösztöndíj, mint ahogyan azt most kívülről látják. Ha ezt a támogatást a pályázó nem egy államközi megállapodáson keresztül kapja, akkor megadózhatják. Ezzel is számolnia kell annak, aki egy ilyen rendszert most elindít. Amennyiben az óvodásoknak is folyósítják ezt a támogatást – amit egyébként üdvözlök – akkor 140-150 ezer személlyel kell számolni, így a felelősség igen nagy.

Forrás: transindex.ro

Szólj hozzá!