KISEBB, DE KÖVÉREBB

Magyarországról importált tiszteletbeli elnököt az MPP

Letisztult, szinte már egyhangú képet mutatott a Magyar Polgári Párt a harmadik, marosvásárhelyi kongresszusán. Vitának nyoma sem volt, a határozatokat futószalagon hozták.

Sokat tisztult a kép az MPP első, gyergyói kongresszusa óta, az akkori vitáknak és botrányoknak nyoma sem volt. A belső ellenzék azóta teljesen kikopott a pártból, és csak a Szász Jenő pártelnökhöz feltétlenül hű kevesek, illetve a székelyföldi tisztviselők maradtak – legalábbis erre enged következtetni az MPP 3. Országos Tanácsa, amelyet szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szerveztek meg.

A Markó-éra SZKT-inak rendszeresen otthont adó teremben most még csak egy SZKT-nyi izgalom sem maradt (azokon szoktak lenni platformálláspontok, egy menetrendszerű Katona Ádám-kifakadás stb.), minden úgy ment, mint a karikacsapás. Igaz, tétje sem volt a rendezvénynek, egyrészt nem volt tisztújítás, másrészt ez a mostani rendezvény csak a Rácz Károly körüli csúszópénz-botrány miatt elmaradt márciusi kongresszust pótolta.

A nagy egyetértés és unalom ellenére Szászék mégiscsak gondoskodtak róla, hogy a rendezvényük bekerüljön az esti híradókba: létrehozták a tiszteletbeli elnöki tisztséget, és az egyetlen hozzájuk konzekvensen hű magyarországi politikust, Kövér Lászlót kérték fel a tisztség betöltésére.

A 139 küldöttből 126 volt jelen, és mivel közülük csupán hatan voltak nők, a Miatyánk mennydörgött rendesen a teremben – még egyetlen pártrendezvényen sem hallottuk ennyire határozottan az imát.

A helyi szervezetet vezető László György köszöntője után a kongresszus első fele a meghívottaké volt, akik közül elsőként a Jobbik alelnöke, Balczó Zoltán kapott szót, aki szerint az Országház Nemzetházzá válásán dolgoznak.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke az előtte szólóhoz hasonlóan szintén a magyarországi politikáról beszélt, szerinte a magyar kormány készen áll az autonómiatörekvések segítésére. Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének vezetője is felszólalt.

A nap egyik legérdekesebb pillanata Claudiu Maior marosvásárhelyi alpolgármesteré volt, aki két nyelven kívánt Isten hozottat a város vendégeinek, mielőtt felolvasta Dorin Florea polgármester üzenetét, aki az öndicsőítésen és az RMDSZ kritizálásán kívül azt üzente, hogy várakozással tekint a választások utáni periódus elé, amikor egy jobboldali párttal – azaz az MPP-vel – működhet együtt az önkormányzatban.

Smaranda Enache
kedves barátjának nevezte Szász Jenőt, és emlékeztetett, hogy 2004-ben Emil Constantinescu felajánlotta a pártbejegyzéssel sikertelenül próbálkozó MPSZ-nek, hogy jelöltjei induljanak a Székelyföldön az AP színeiben, így egy transznacionális párttá alakultak. “A Pro Európa Liga mindig is az emberi, kisebbségi jogok mellett állt ki. Fogjunk össze, és együtt óvjuk meg az erdélyi értékeket, magyarok, románok, cigányok, zsidók, örmények, és a kínaiak is, ha jönnek, és erdélyiek akarnak lenni” – mondta Enache.

A felszólalók közül a legpraktikusabb megközelítése talán Izsák Balázs SZNT-elnöknek volt, aki az uniós szintű polgári kezdeményezés lehetőségéről, a népszámlálásról és a választásokról is beszélt. Vállaljuk büszkén székely származásunkat, és a népszámláláson valljuk magunkat magyarnak – üzente, hozzátéve: az asszimiláció nem a többi magyar testvérünk részéről fenyeget. A választások kapcsán pedig úgy vélekedett, először az elvárásokat kell megfogalmazni, és utána azokhoz jelölteket keresni.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke azt kérte, hogy a gazdák ezután is kerüljenek fel az MPP listáira, az RMDSZ kereszténydemokrata platformjának vezetője pedig azt ecsetelte, hogy normális a többpártrendszer a romániai magyarság körében.

Kincses Mária javaslatára a kongresszuson állásfoglalást fogadtak el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében.

Az Országos Tanács ülésén három Wass-Akarat díjat adtak át, a párt Kolozs megyei szervezetének, Csép Sándornak és Fodor Imrének. Megszavazták a Megyei Szervezetek Egyeztető Fóruma és az Országos Önkormányzati Testület létrehozását, állásfoglalást fogadtak el az erdélyi magyar nemzeti identitás megerősítéséről, illetve ismertették és elfogadták a 2012-es önkormányzati választásokra való felkészüléssel kapcsolatos cselekvési tervet, illetve két szellemi műhely – a Márton Áron Akadémia, Orbán Balázs Akadémia – létrehozásáról is döntöttek.

A párt elnöke, Szász Jenő a határozatok megszavazása után lépett a színre, három órával a kongresszus munkálatainak megnyitása után. A választás szabadságát ígértük, és megteremtettük – kezdte beszédét meglepően nyugodt hangnemben a pártelnök, aki szerint bebizonyították, hogy létezik tisztességes, az emberekről szóló magyar politikai érdekképviselet. Erdélyi magyar rendszerváltást vizionált, és az EMNP bejegyzése körüli huzavonát is a mondanivalója szolgálatába állította: „mostanság látni, mikor másoknak nem sikerül pártot bejegyeztetni, hogy mekkora érték az MPP.” Az MPP szövetségre kíván lépni mindazokkal, akik a kommunizmusból örökölt vagy a posztkommunizmusban kialakult demokráciadeficit megszüntetését tűzték ki célul, mondta.

Majd politikai beszámoló helyett inkább személyes meglátásait, „hitére épülő gondolatokat” osztott meg a küldöttekkel. Így elmaradt a beszámoló arról, amit az utóbbi évben csinált, viszont nyugodt szívvel szidhatta az RMDSZ-t, amely szerinte súlyos szociális katasztrófába sodorta az erdélyi magyarságot. A középosztály utolsó anyagi és szellemi tartalékait éli fel, és ez a megélhetési válság kihúzhatja a talajt a politikum alól – osztotta meg borús jövőképét. Az RMDSZ politikáját közösségárulónak, népnyúzónak és ciánosnak nevezte, a baloldali árulók helyére nemzeti, keresztény erők kellenek – mondta, egyre jobban belehevülve. Egy közös jobboldali front létrehozását vizionálta, amelyben hagyományos szövetségeseik, az SZNT és a magyar gazdák mellett Tőkést és az EMNT-t is várják; remélem, hogy összenő, ami összetartozik – idézte a tusványosi mottót.

A kongresszus a rendszerváltás szükségességéről szóló politikai nyilatkozat elfogadásával, illetve Kövér László tiszteletbeli elnökké való megválasztásával zárult. Természetesen ebéd is volt a programban, de egy kicsit odébb, Farkaslakán.

Forrás: Transindex

Szólj hozzá!