Orbán Viktor a főiskolán

Forrás: kiszo

Tegnap a déli órákban Beregszászba látogatott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő kíséretében mások mellett ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt államtitkár.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének környékén már órákkal Orbán Viktor érkezése előtt nagy volt a készültség. Rendőrök cirkáltak, a biztonságiak sorfalat álltak. Érdeklődő viszont kevés akadt. Csupán néhány tucat ember várt kitartóan, hogy közelebbről is szemügyre vehesse a magyar miniszterelnököt. Nos, nem hiába álldogáltak. A vendégeket dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke fogadta. A miniszterelnök megtekintette az intézményt, járt a Polónyi Katalin nevét viselő kiállítóte­remben, ahol a Kárpátalja kultúráját szemléltető szőttes-gyűjtemény található. A miniszterelnök látogatásának fő célja az volt, hogy együttműködési megállapodást írjon alá a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezető­ivel. Idén április 24-én a magyar Országgyűlés Nem­zeti Összetartozás Bizottságának ülésén jelentették be, hogy a beregszászi intézmény támogatására a Bethlen Gábor Alapból 500 millió forintot különítettek el.

A néhány órás, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának szóló látogatásra a Kárpátalja és a KárpátInfo című hetila­pokon kívül egyetlen magyar nyelvű sajtóorgánum sem kapott meghívást, így a Kárpáti Igaz Szó sem. Az intézményben zajló eseményekről sem informálódhattunk, mivel a főiskolára csak az említett kiadványok munkatársai léphettek be. A szervezők szigorúan odafigyeltek arra, ki rendelkezik meghívóval, kitűzővel, és ki nem.   

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség vezetői különböző fórumokon már számos alkalommal igyekeztek felhívni az anyaország vezetőinek figyelmét arra, hogy egy határon túli magyarságszervezettel szemben megengedhetetlen a diszkrimináció alkalmazása a regnáló magyarországi hatalom részéről. Elfogadhatatlan, hogy mondvacsinált okokra hivatkozva kizárják azt a nemzeti együttműködés sokat emlegetett rendszeréből. Legutóbbi tanácskozásukon is sajnálattal konstatálták, hogy mindmáig nem történtek lépések ennek megszüntetése érdekében. Az országos szövetség ezért helyezett el óriásplakátot Beregszász bejáratánál, hogy ismét emlékeztesse Orbán Viktort arra: nem lehet A és B kategóriába sorolni a magyarokat.

Lapunk úgy tudja, az országos szervezet elnökségének ülésén felmerült egy tömegdemonstráció megtartása is, melyen a szervezet szimpatizánsai nemtetszésüket fejezték volna ki a jelenlegi magyar kormány megosztó és kirekesztő politikájával kapcsolatban. A testület azonban végül elvetette az ötletet. Többen is hangsúlyozták ugyanis, hogy nincs szándékukban sem Orbán Viktor miniszterelnököt kellemetlen helyzetbe hozni, sem a szembenállást erősíteni, sem muníciót adni az ukrán nacionalistáknak, akik egy ilyen megmozdulást felhasználhatnának újabb magyarellenes kirohanásaikhoz.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó

Szólj hozzá!